można więcej, można mniej, w zależności od upodobań) szczyptę soli Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, wodę, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce ubitych białek do zmiksowanego ciasta i bardzo delikatnie łączymy. Staramy się zrobić to tak, by nie stracić za dużo z objętości
Ratunku obiadcukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę
Ala piecze i gotujepozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą. Następnie
W kuchni Karmel-itkiciasto jest dosyć małe – zniknie szybko. Cały sekret wegańskiego ciasta czekoladowego polega na połączeniu sody z kwaśnym octem (lub cytryną) – to one ostatecznie zareagują i ciasto będzie miało odpowiednią strukturę. Gdy jako płynu użyjemy kawy, uzyskamy jeszcze puszystszy wypiek. Wegańskie ciasto czekoladowe ma naturalnie bardzo ciemny kolor, dzięki dużej ilości kakao – prezentuje się świetnie. Wegańskie ciasto czekoladowe(...)wody lub mleka roślinnego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny) szczypta soli opcjonalnie – dodatkowo: pół gorzkiej, posiekanej czekolady (50 g) opcjonalnie – dodatkowo: cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (170ºC z termoobiegiem). Do naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę pszenną, cukier, kakao, sodę, proszek oraz sól. Dokładnie
Poezja smakukolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego szklanka cukru pudru (moje szklanki maja po 250 ml) 2 budynie śmietankowe szklanka mleka 0,5 szklanki oleju(...)łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego (ok. 16 gram) 4 żółtka 2 całe jaja łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. Masę serową wylać
Krakowskie smaki Anidrugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 175st. przez 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzić. Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło trzeć, dodawać po łyżce budyniu, spirytus i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić
Pieguskowa Kuchniacieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi kurczaka 100 g wiórków kokosowych 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (w średniej wielkości kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub we frytownicy. Kawałki kurczaka zanurzamy w gęstym cieście (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy
Smaki Na TalerzuCiasto zapakowałam w piękne (już świąteczne) opakowanie cukiernicze, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych Skworcu 4 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1/3 szklanki oleju 5 łyżek mleka 2 łyżki naturalnego kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku(...)miksujemy. Następnie wlewamy olej i mleko, znów miksujemy. Kolejno do masy dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, całość najpierw mieszamy, a następnie miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 100 g mielonych orzechów laskowych, mieszamy, a potem krótko miksujemy. Na koniec do naszej gęstej orzechowej masy dodajemy ubite białka, krótko miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem
Słodkie okruszkijednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam przez sitko do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, szybko przemieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego, do 170'C, piekarnika na jakieś 40-45 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, 2 1/2 szklanki mleka gotuję z wiórkami kokosowymi oraz cukrem
Ciasteczkowy Potwórprawie , że świateczny dzień ;) to pyszne ciasto się należy :) Ciasto znalazłam w jednej z gazet , przepis pochodzi ze zbioru p.Moniki Mościckiej. Temp. pieczenia biszkoptu : 180st. CCzas pieczenia : 40 minutBiszkopt:6 jaj1 szkl. cukru2 łyżki kakao1 szkl. + 1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 łyżka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak"1 kostka masła2 paczki herbatników Bonitki1. BiszkoptBiałka ubij
Słodkości i nie tylkopyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki powideł śliwkowych(...)szklanki mąki i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy, kroję je drobno i wsypuję do masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
potrawyregionalnewyspach, w każdej szanowanej cukierni. Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka skórka otarta z dwóch cytryn Poncz do nasączenia(...)mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość
Piekarz-Kucharz-Garkotłukhiszpańskiej czekolady. Do tego nasze polskie gruszki, słodziutkie i aromatyczne. Ciasto jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Można zrobić rano, a na popołudniową kawkę już będzie do jedzenia! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 3 jajka - 120 ml mleka - 260 g mąki pszennej - 170 g cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 laska wanilii - 3 czubate łyżki czekolady(...)hiszpańskiej) - 1/3 łyżeczki soli - 3 gruszki, pokrojone w ćwiartki Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy mleko, sól. Masę mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masa musi być wystudzona, dodajemy do niej 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do masy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski
SMYKWKUCHNIpuszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: 32x22 cm Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 50 g orzechów włoskich zmielonych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 2 czubate łyżki kakao(...)ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i wsypujemy pomału do masy jajecznej. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszamy krótko i wylewamy do foremki. Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka. Polewa : Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny
Różne smaki w kuchniTarta z malinami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego 1/3 kubka wody 2 kubki malin pół szklanki
nietadieta