ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:353/767)

Piernik 97

Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3 jajka 2 szklanki mąki bakalie 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Tabliczka czekolady do polania powidła śliwkowe drobno posiekane orzechy Wykonanie: Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego(...)końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Wlać na wyłożona papierem do pieczenia brytfannę piec ok 40 minut na 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić go na 2 polowy. Na jednej rozsmarować powidła śliwkowe przykryć druga połową tą druga połowę posmarować cienką warstwą powideł wylac roztopioną czekoladę i posypać orzeszkami

Pychotkaaa
Maxi King 157

orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka Wykonanie:  Szklankę mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku ok. 4 szklanki, dobrze wymieszać. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników.  Następnie położyć masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę(...)rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć.  Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia

The Sweet Damsel
Babeczki czekoladowe 138

możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce. Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Babeczki czekoladowe Składniki na 14 sztuk: 80g masła lub margaryny 100g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) pół szklanki mleka 150g drobnego cukru do wypieków 170g mąki 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia(...)Zdejmujemy z palnika, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem (około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników).  Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy

Smak mojej kuchni
Makowiec na cieście drożdżowym 166

niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 900g masy makowej w puszce 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn prosi się podnosić.  2. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, sól, roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się

Szefowa kuchni
Kostka truskawkowa 341

żółtku. Na końcu, mieszając delikatnie i powoli, wsypujemy wymieszane ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie(...)wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy je w 2,5 szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy aż powstanie sztywna masa. Do ubitych śnieżek wlewamy tężejącą galaretkę

My simple kitchen
Gofry z bitą śmietaną i frużeliną 161

dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 8-10 gofrów): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 370 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 110 g masła (roztopionego) 4 czubate łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii – krótko miksujemy (do połączenia). Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz sól – mieszamy. Do składników mokrych dosypujemy składniki suche i miksujemy tylko do ich połączenia (i pozbycia się ewentualnych grudek mąki). Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcje ciasta (kilka łyżek) i pieczemy

MyCookBook.pl
Tartaletki z kremem budyniowym 135

proszku do pieczeniaKrem :1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"2 łyżki cukru pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi(...)wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić

Garnkowe fanaberie
Babka bananowa (bez jajek, cukru i tłuszczu) 179

obieramy, a nastęnie rozgniatamy widelcem na papkę i łączymy z miodem i mlekiem (łyżką, nie mikserem).  W drugim naczyniu mieszamy razem mąkę, kakao, ziarenka wyjęte z laski wanilii, proszek i sodę. Do suchych składników przekładamy mokre, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką aż się połączą. Nastęnie ciasto przekłądamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
Ciasto ambasador 2034

herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao.   Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa: 1l mleka 500g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 2 czubate łyżki(...)żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Biszkopt wylać do formy (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok pół godziny w 180st. Ostudzić, przekroić na 2 części. Każdy blat naponczować syropem z brzoskwiń. Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane

Smakołyki Asi
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 165

pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia(...)Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają

Kulinarny Pamiętnik
Wegańska tarta z batatów 128

placek z batatów to idealny przykład takiego ciasta! Pachnący, aromatyczny i rozgrzewający ciało i duszę od środka. Mówiąc o duszy, warto wspomnieć, skąd ten przepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj o soul food — kuchni z duszą, o której możecie przeczytać więcej tutaj i przy okazji poznać oryginalny przepis na sweet potato pie — ciasto wywodzące się wprost z nowojorskiego Harlemu. Jednak(...)spód Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz ksylitol. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut. Olej kokosowy delikatnie podgrzej aby był płynny. Następnie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę, dogniatając palcami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
Chlebek rabarbarowy. 128

przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i czekoladą. Puszyste, mięciutkie, a za sprawą dodatków wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, gdy rozpuszczona czekolada eksploduje w ustach bogactwem smaku. Polecam! Składniki na chlebek rabarbarowy: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mleko, olej i znów dokładnie miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą, dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy pokrojonym rabarbarem. Pieczemy 35-40 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z budyniem 365

moja rodzinka) na TOPIE najlepszych ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia(...)kula. Owinąc w folię spożywczą i schowac do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotowac w 1 litrze mleka. Przygotowac foremke , wyłozyc sreberkiem i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy

Słodkości i nie tylko
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2857

szczypta soli 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 300 g łuskanego słonecznika SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku (400 g) 2/3 karmelizowanego słonecznika(...)mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: W rondelku rozpuść masło i cukier, dodaj mleko i słonecznik. Gotuj całość około 15 minut na średnim

Słodko-Słony Świat Ilony
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 147

węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto  150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów  2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka 150 ml zimnego  mleka 2 i 1/2 łyżki nasion chia  Kruszonka(...)stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym blendujemy masło i miód, jeśli nie posiadamy miksera kielichowego, można zastąpić zwykłym uposażonym w trzepaczkę do ubijania piany, kiedy masło z miodem się połączą

Słodki Kompromis
Ciasto Śnieżny puch 63783

Ciasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty(...)cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody   Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru     Przygotowanie:   Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie

Nastoletnie Wypiekanie