temperaturze pokojowej proporcje na 7 sporych muffinek 60 gram czekolady - mieszanej - białej i gorzkiej 60 gram orzechów laskowych lub włoskich 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, wystudzonego masła Wykonanie: Przygotowujemy siedem foremek na muffiny, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)piasek. Przesypujemy mieszankę do miski, przesiewamy do niej mąkę z proszkiem, mieszamy. Jaja wbijamy do kubka, wsypujemy do nich cukier, wlewamy mleko i mieszamy widelcem do rozpuszczenia cukru. Zawartość kubka wlewamy do suchych składników, dodajemy roztopione masło i mieszamy trzepaczką, krótko, tylko do połączenia. Ciasto powinno być gęste, ale płynne. Wypełniamy nim foremki na muffiny
Kronika PiekarnikaBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady
Bon Appetit Małgorzatybiała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku! Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła 50 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżki cukru(...)trzcinowy, stapiamy na małym gazie, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy sól. Całość mieszamy do połączenia sie składników. Powinna nam powstać jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste
Raj dla Podniebieniakażdemu smakuje! Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 150 g margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody 2 łyżki miodu 1 torebka cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny
Z Kuchni Do Kuchniciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki(...)Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać
Sama słodycz i szczypta chiliPyzy , tylko wykonanie ciut inne.. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę
Moje domowe kucharzeniemąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady Dodatkowo: 1 wafelek czekoladowy(...)ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem
IzabelawkuchniBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny
Swojskie jedzonkosmakować! Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki(...)sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 40 min w 180 st. C. 3. Krem: budynie ugotować w 3 szkl mleka, dodając cukier. Wystudzić. 4. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować
Kto ugości moich gości?wtedy? pleśń murowana! Od razu zagniotłam szybkie ciasto, ukulałam ciasteczka i upiekłam na złoto. Cudownie smakują jeszcze ciepłe z aromatyczną herbatą lub kubkiem mleka, w sam raz na podwieczorek... Szybkie ciasteczka śmietankowe z kandyzowanym imbirem 75 g masła 75 g cukru 120 g śmietany 18% 240 g mąki pszennej po 1/4 łyżeczki proszku do pieczeia i soli 50 g posiekanego(...)kandyzowanego imbiru białko jaja cukier trzcinowy do posypania Miksujemy masło z cukrem i śmietaną. Dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Wrzucamy imbir i zagniatamy. Z ciasta form,ujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Proporcja dotyczy ok 20 ciastek. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem układamy ciastka. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 20-25 minut. Powinny
Dzieje kuchennej Wiewiórymięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 50 g orzechów włoskich zmielonych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 2 czubate łyżki kakao(...)ubijamy z cukrem na kogel mogel. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i wsypujemy pomału do masy jajecznej. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Mieszamy krótko i wylewamy do foremki. Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka. Polewa : Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny
Słodkości i nie tylkołyżka oleju płaska łyżeczka proszku łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki soli 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: około 300 g mięsa mielonego mięso z rosołu 300 g pieczarek łyżka masła cebula jajko łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka manny Oraz: jajko 2 łyżki mleka papier do pieczenia Ze składników zagniatamy ciasto, wodę zostawiamy na koniec
Dieta moja pasjaidealnie do tego nadają się ciasta drożdżowe. To dzisiejsze jest półsłodkie, a nawet mniej i podkręcone cynamonem oraz gałką muszkatołową. Trzeba na nie uważać, bo można się zapomnieć w odrywaniu tych kuleczek. Składnik na tortownicę 22 cm: 500 g mąki pszennej typ 500 (u mnie tego 100 g pełnoziarnistej) 80 g mleka wegańskiego w proszku (4 czubate łyżki) łyżka cukru(...)olejem mleko w proszku i sól. Dobrze wymieszaj. Dołóż do mącznej mieszani obudzone drożdże i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Pomagaj sobie na początku łyżką (do drożdżowych zawsze używam drewnianej, bo zimna łyżka czasami może zaszkodzić drożdżom, tak sobie ubzdurałam), po co się od razu babrać. Nie ma to co, trzeba łapki ubrudzić i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby
greenscarfpieczenia: 10-15 min. | Blacha: 20x30 cm lub śr. 28 cm Ciasto 450–500 g mąki (3 szkl.) 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki (czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao kilka kostek (5-6) czekolady 2 czubate łyżki śmietany Przygotowanie Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce a następnie dokładnie wyrobić ciasto (może być trochę lepiące). Ciasto podzielić na 6 części. Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej
coolinarnastrefa.blogspot.com