ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:354/767)

Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 147

węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto  150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów  2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka 150 ml zimnego  mleka 2 i 1/2 łyżki nasion chia  Kruszonka(...)stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym blendujemy masło i miód, jeśli nie posiadamy miksera kielichowego, można zastąpić zwykłym uposażonym w trzepaczkę do ubijania piany, kiedy masło z miodem się połączą

Słodki Kompromis
Ciasto Śnieżny puch 63783

Ciasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty(...)cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe) 500 ml wrzącej wody   Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru     Przygotowanie:   Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie

Nastoletnie Wypiekanie
Metrowiec 151

mleka 1 szkl cukru pudru 200 g masła 1 łyżka alkoholu aromat rumowy 1 łyżka kakao 2 łyżki soku z cytryny dżem owocowy lub powidła polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części

Gotowanie jest łatwe
Scones. Szkockie bułeczki. 148

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki(...)pieczenia   szczypta soli garść rodzynków (pominęłam) Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier przesiać przez sito. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać całość nożem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać do mąki i masła, zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką

zadanie-gotowanie
Muffiny Piernikowe 123

znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać(...)przyprawy korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
ambrozja- składany sernik z bezą 260

nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony proszek i ugotować budyń. Kiedy budyń się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karpatka na biszkopcie 282

soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła 125 ml wody 70 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli i proszku do pieczenia Budyń na soku: 1l soku marchew-banan(...)powstanie gładkie ciasto. Zdjąć z ognia odłożyć do przestudzenia. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku i mieszać tak długo aż "wtoczy" się w ciasto. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. Budyń na soku: Zagotować 750 ml soku

Ala piecze i gotuje
WAŁEK DO GULASZU ?! 129

trzeba rozwałkować ciasto na ziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli(...)ziół (u mnie tymianek) 115 ml maślanki (można zastąpić mlekiem z 1 łyżką soku z cytryny) 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie knedelków należy zacząć nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania gulaszu. Mąkę, proszek dopieczenia i masło włożyć do miski, dodać zioła, sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm  wycinać

KUCHARNIA
Pudding w truskawkami 105

rozpuść (np. w gorącej kąpieli wodnej) i zblenduj na gładką masę z bananem i mlekiem. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej

greenscarf
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 144

blenderem na jednolitą, gładką masę. Dodaję mleko  kokosowe, cukier, aromat. Delikatnie łączę z proszkiem budyniowym  i odstawiam na bok. W tym czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę(...)piekarnik i przez 15 minut pozostawiam "sernik" w uchylonym piecu. Dokańczam proces studzenia już poza piekarnikiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka    **** * Masło bez laktozy kupiłam tutaj: sklep Organic24 ** Mleko kokosowe robi się następująco: 100g wiórków zalewam 600ml wrzątku,  zostawiam na 30 minut. Następnie miksuję blenderem dokładnie. Przelewam trzykrotnie przez drobne sitko, odciskając przy okazji wiórki kokosowe (można

W kuchni Karmel-itki
Muffiny z czerwoną porzeczką 132

wymieszać wszystkie suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól). W drugiej misce roztopione i  wystudzone masło dokładnie połączyć z jajkami i mlekiem. Do suchych składników wlać mokre, wsypać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić je równymi porcjami ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni

kuchnia doski
Chałwowy sernik z wiśniami 233

jednym kawałku miałam dość natomiast moi domownicy nie;) Pomimo swojej słodkości, ciasto zniknęło bardzo szybko;) Gwarantuję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;) Składniki biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanka cukru  1/4 szklanka mąki pszennej  1/4 szklanka mąki ziemniaczanej  łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę(...)koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Składniki masa serowa:  1 kg sera białego 1.5 szklanki cukru  1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki

Krakowskie smaki Ani
Ciasto śmietankowo - truskawkowe 146

Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek(...)Chodzi o to, aby frużelina miała dość smarowną konsystencję. Krem budyniowy: Odlać 100 ml mleka i rozrobić w nim budynie. Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając

Opowieści z piekarnika
Cytrynowa babka kisielowa 538

wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka kisielowa 539

wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe muffinki z wiśniami 131

połączeniu z ciastem czekoladowym, tracą swą kwaskowatość. Muffinki u piekłam w papilotkach od  PapilArt .  Składniki (na 18 tradycyjnych, małych muffinek): 250 g mąki pszennej 25 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 50 g czekolady mlecznej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g oleju 200 ml mleka 250 g wiśni Wykonanie(...)mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, cukier z wanilią. Mieszamy. Do drugiej, większej miski wkładamy wszystkie produkty mokre: jajka, olej, mleko, wydrylowane wiśnie, razem z sokiem, który z nich wyciekł. Produkty mokre roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do wymieszania się składników.  Produkty suche przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wkładamy

Smak mojego domu
Torcik urodzinowy 242

strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Plate of Joy