orzechów włoskich (pominęłam) * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty
W poszukiwaniu inspiracjimasy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka.Z tej porcji
Lawendowe Niebosmalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym(...)placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje
Kuchnia domowa Aniwygląda... Składniki:55g mąkijajkomałe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?)40g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromatcoś do posłodzeniakapka mleka+orzeszki ziemne, płatki owsianeMokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min w 180stopniach
More food, love and dreamsdodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniejednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy
Walijskie Pichceniewoda, siemię lniane i żurawina Przygotowanie : Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku i wszystko wymieszałam Dodałam masło, siemię, żurawinę i ponownie wymieszałam całość drewnianą łyżką Moja masa chlebowa była sucha, dodałam tyle letniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam
Proste PotrawyTradycyjnie - jedynie poważone, pomierzone ;) i na małej ilości masła. Moja mama kiedyś bardzo często robiła przepyszne placuszki z jabłkiem, niestety na głębokim oleju z dużą ilością
Malowane smakiempyszne...chrupiące.. 450 g mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 100 g margaryny 2 jaja Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę
Moje domowe kucharzeniebudyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta. Piec około 20 - 25 minut
Moje domowe kucharzenieksiążce: 1/2 szkl.);Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, małymi porcjami. Studzimy. Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy
Miksturowniklyzki mleka 60g masla 60g cukru 100g maki 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie:Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku.W misce ucieramy maslo, cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle.Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek.Pieczemy
Przysmaki Karolkiczuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia). Krem I - krówkowy 1 szkl. mleka 10 dkg cukru 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dkg masła cukier waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comobłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS /źródło: link/ Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20 min. Ciasto 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru (dałam ~150g) 250 ml mleka 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 150 g chocolate
coolinarnastrefa.blogspot.com