jednym kawałku miałam dość natomiast moi domownicy nie;) Pomimo swojej słodkości, ciasto zniknęło bardzo szybko;) Gwarantuję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;) Składniki biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę(...)koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Składniki masa serowa: 1 kg sera białego 1.5 szklanki cukru 1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki
Krakowskie smaki AniWszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek(...)Chodzi o to, aby frużelina miała dość smarowną konsystencję. Krem budyniowy: Odlać 100 ml mleka i rozrobić w nim budynie. Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając
Opowieści z piekarnikawszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą
Kuchnia MagdaLenywszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą
Kuchnia MagdaLenypołączeniu z ciastem czekoladowym, tracą swą kwaskowatość. Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki (na 18 tradycyjnych, małych muffinek): 250 g mąki pszennej 25 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 50 g czekolady mlecznej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g oleju 200 ml mleka 250 g wiśni Wykonanie(...)mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę, cukier z wanilią. Mieszamy. Do drugiej, większej miski wkładamy wszystkie produkty mokre: jajka, olej, mleko, wydrylowane wiśnie, razem z sokiem, który z nich wyciekł. Produkty mokre roztrzepujemy widelcem. Krótko, tylko do wymieszania się składników. Produkty suche przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wkładamy
Smak mojego domustrzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Plate of Joycukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa sernikowa:500 g ricotty250 g mascarpone250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego3/4 szklanki cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejlaska wanilii+barwniki spożywczeWierzch:400 ml śmietanki 36%1/4 kostki masłapół szklanki cukru pudrugalaretka truskawkowa+posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone
sama złodyczi1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 łyżki cukru, - 2 łyżki karobu (lub kakao), - szczypta soli, - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Wykonanie: Mieszamy najpierw mokre składniki, dodajemy suche, łączymy je ze sobą łyżką a później całość miksujemy blenderem. Ciasto musi być lejące, jak jest bardzo gęste dodajemy jeszcze mleka. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto (żeby zakryć całą
Co na wege obiad?łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao Posypka orzechowa: 0,5 szkl. orzechów arachidowych, 3 łyżki margaryny(...)łyżki cukru, 2 łyżki miodu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, herbata do nasączenia ciast WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie
słodki bratekcoś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g ) 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 kg jabłek Budyń: 1 litr mleka ( może być niecały) 2 budynie
W Moim Magicznym Domumakowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki maku garść suszonej żurawiny1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego3 łyżki mleka w proszku 50 g wiórków
Słodkie Przyjemnościduet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego(...)proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 35*27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Ostudzić. Krem: W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane
Ala piecze i gotujeżółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić
Gotuję Testujęopakowanie cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa kokosowa: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 20 dag wiórek kokosowych. Masa sezamowa: 20 dag sezamu, 2 łyżki miodu, 10 dag margaryny, 1/4 szklanki cukru. Masa chałwowa: 20 dag margaryny, 20 dag chałwy, 1 budyń śmietankowy, 300 ml mleka, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść
paapilotkaaproszku..no i jeszcze kilka innych składników..Sernik wyszedł pyszny, polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut ilość ciasta kruchego i dam owoce, bo tym razem jest bez owoców. Ciasto dodaję do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę -Słodkości na Dzień Babci ..no, i dla dziadków też.Razem ze mną ciasta piekły :cdn. Ciasto 40 dkg mąki(...)łyżki śmietany 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżki kakao Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki [ zapomniałam o tym] .2/3 ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem,a resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Masa serowa: budyń[ 600 ml mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru
Moje domowe kucharzenie