Myszką Miki. Jako bazę wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , postanowiłam jednak ciemne ciasto zrobić z dodatkiem nie tylko kakao, ale też rozpuszczonej czekolady. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko(...)wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali. Do wymieszanych suchych składników dodajemy resztę mleka, jajko i olej. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania
CiastkozercySkładniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3 czubate łyżki kakao -3/4 szklanki cukru pudru -1 tabliczka mlecznej czekolady -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -1 jajko Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce. Mleko, olej i jajko miksujemy w drugiej miseczce. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Suche składniki(...)mieszamy łyżką z mokrymi. Następnie dodajemy pół czekolady i znowu delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Resztę czekolady wykorzystujemy do posypania muffinek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni ok. 20 minut. Smacznego
Magia jedzenia.skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego
Cakes By KejtPełnoziarniste ciasto ze śliwkami (8-10 porcji) Składniki: 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy 500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki 1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki cukru lub ksylitolu 2 łyżki brandy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duże jajko ½ szklanki mleka(...)mąki. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W misce miksera zmiksuj masło, cukier, brandy i wanilię, do otrzymania puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj połowę mąki i wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej
karmelowyporcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 3 duże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego(...)proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy
KUCHARNIAoceńcie sami. Polecam!!! Składniki na sernik intensywnie waniliowy CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru(...)waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki. Wanilię
Rozpustne gotowaniepodniebienia! SKŁADNIKI:CIASTO:- jajko – 4 szt– mąka pszenna – 1,5 szklanki– masło – 180 g– cukier – 1 szklanka– cukier wanilinowy – 1 op– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki– kakao – 2 łyżkiWARSTWA JABŁKOWA:- jabłka – 5 szt– sok z cytryny – 50 ml– cukier – 2 łyżkiWARSTWA BUDYNIOWA :- budyń śmietankowy z cukrem – 2 op– mleko(...)mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa
Ostra na Słodkopół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonych orzechów 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej składniki na ciasto orzechowe; 4 białka 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów ok 150 ml herbaty do nasączenia Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru(...)soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec około 30 min w 170C. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Białka
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto wymieszała sama! :) A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę o tym pomyślę :) Składniki na 18-20 muffinek: 2,5 szkl. mąki 1 i 1/3 szkl. mleka 4 jajka 1/2 szkl. cukru 2 cukry wanilinowe 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku(...)tabliczka) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy, dolewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości
Kolorowy Przepisowniknadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego(...)cytryny: 1 łyżka szczypta soli Masa ananasowa: ananas w puszce plastry lub kostka: 1 op. (580g) mleko: 250 ml proszek budyniowy jasny: 2 torebki masło: 200 g żółtko jaja: 3 szt. sok z cytryny: 1 łyżeczka cukier puder do smaku Masa kokosowa: mleko kokosowe: 400 ml śmietana kremówka: 200 g wiórki kokosowe: 100 g cukier puder: 2 łyżki
Kuchnia Na Wypasieketchup, dowolne sosy (np. meksykański, czosnkowy)Mini Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. (najlepiej tę czynność wykonać np. w food(...)czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia. Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki
Słodka Stronapiernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem
Kuchcik gotujeciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne. Składniki: na 9 dużych, puchatych placuszków +/- 150 g mąki pszennej +/- 50 g płatków owsianych górskich 2 jajka szklanka mleka 2% łyżka oleju czubata łyżka gorzkiego kakao czubata łyżka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia(...)orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać
Kuchnia Ellieorkiszowej(lub pszennej) -1 szklanka mleka -1 szklanka wody gazowanej -cukier waniliowy -3 łyżeczki ksylitolu(lub cukru) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -2 jajka -1/3 szklanki oleju kokosowego(rozpuszczonego)-lub oleju słonecznikowego Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy
Smaczne Zdrowezjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie: Składniki na blachę 25 x 25 cm: 2 szklanki mąki kokosowej, 1 szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie: Siemie
Jeść, by żyć w zdrowiu