odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min. Cukier na karmel
Ciasteczkowy Potwórbardzo miękkiego niesolonego masła około 1/4 szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Dodatkowo: Syrop klonowy, syrop z mniszka lub miód owoce Ew. śladowe
Smakowy Rajjabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu barmańskiego) 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka
Zofianaprzygotowania:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy.Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę i mieszamy.Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 1,5-2 minut z każdej
Słodkie Przyjemności"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie Przyjemnościwyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu(...)zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej.Ciasto cappuccinoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:140 g ciasteczek oreo (z kremem)1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)25 g masłakrem kawowy:250 ml mleka2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek)55 g cukru25 g mąki ziemniaczanej2 żółtkabeza:2 białka100 g cukrudodatkowo:1 łyżka kakaoCiasteczka pokruszyć, wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym
Słodka Stronałyżeczki sody,aronia do deserów.W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaporcję produktów, czyli:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru pudru-2 jajka-20 dkg margaryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowyZanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową a tewymagają wcześniejszego zaparzenia i wystudzenia.Tak więc wlewamy do rondelka szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek cukru a gdy to sięzagotuje wsypujemy 20 dkg wiórków. Zmniejszamy ogień
Maminek kulinarnymalinowa Krokus. Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy
Aga w kuchnijabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce .2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki )3. Smażymy na patelni około
ciemna strona patelnipana Kejka, a nie Matki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju (oliwy) dżem żurawinowy Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Gotowe ciasto, czyli takie na którym wyraźnie się
bastalenazalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej
Poezja smaku