Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć
Bulliopieczenia ciast. Nie użyłam w tym przepisie jajek, a dla podkreślenia kokosowej nuty wykorzystałam mleczko kokosowe. Zobacz również inne przepisy na -----> chlebki bananowe Chlebek bananowo-kokosowy - przepis: Składniki: (standardowej wielkości keksówka) 3 średniej wielkości banany (ok. 25 dag) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia i mleko kokosowe, miksować, aż składniki się połączą. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubijanej masy dodać wiórki kokosowe i po chwili przestudzone, rozpuszczone masło. Na koniec partiami dodawać mąkę i miksować 2-3 minuty, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem (np. kokosowym) i przelać do niej ciasto. Piekarnik
Moje Qulinariawięcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI(...)wlać aromat rumowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby
Passions hobbies lifetruskawki kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz szczyptę gałki muszkatołowej wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką, pośrodku robimy wgłębienie. Następnie wlewamy mleko, dodajemy jajko oraz olej i całość mieszamy do połączenia się składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości a następnie w każdą muffinkę wciskamy
Smakowite DaniaProsty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki
Tradycyjna Kuchniapudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzenia/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki. Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny
Moje domowe kucharzenieGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na
Z Majeczką w kuchnimleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę
JejKuchniasmakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu cukier puder do oprószenia Wykonanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek
Wanilia i Kardamonniecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie wg mnie była za mała, może wszystko zależy od wilgotności dyni, więc dolałam jeszcze 100 ml. Zmieniłam tez proporcje sody i proszku do pieczenia. Chlebek dyniowy 2 szkl(...)mąki pszennej po poł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywszelkiego rodzaju alergiami – to ciasto powstało głównie z myślą o nich. Składniki na płaską formę o wymiarach około 35x25cm: 3 dojrzałe banany 2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka (200ml) roślinnego mleka 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej 4-5 łyżek ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1/2 łyżeczki(...)oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp teraz pozostałe składniki i mieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy, a na wierzch ciasta rozrzuć mniej więcej równomiernie kawałki owoców. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut (w zależności od piekarnika, ciasto powinno
Roślinna - blog wegańskifantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do Wielkiego apetytu , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja 30 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao(...)wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia
Apetyczna babeczkamleka zwierzęcego (ja robiłam na wodzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku (u mnie 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu) Marchewki umyć, obrać, zetrzeć. Cebulę, obrać, drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Pietruszkę umyć, poszatkować. Do miski wsypać mąki, proszek, marchewkę, cebulę(...)ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki lub koperku lub szczypiorku 1 szklanka mąki pszennej typ 450 lub 650 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku'; document.write
moj przepis na