ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać ten przepis na świąteczne stół. "Składniki:2 jajka150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/3 szklanka mleka75 g masła1/4 szklanki oleju240 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka(...)ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę
Słodkie Przyjemnościoraz banany - wszystko połączone tworzy bardzo smaczne ciasto, które by się mogło jeść ciągle. Zazwyczaj kupujemy je gotowe w sklepie, dzisiaj mam dla Was prosty przepis, który możecie wykonać w ciągu dwóch godzin. Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. Dodawać po łyżeczce mąki zmieszanej z cukrem - dalej miksować. 2. Do masy dodać sodę, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao. 3. Gotową masę wylać do tortownicy (moja była o średnicy 25cm) 4. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (wkładałam do nagrzanego piekarnika) Masa: 500ml kremówki 3 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru
My World by Dagmara Rekgorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka roślinnego co najmniej szklanka malin szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mąkami, proszkiem do pieczenia i malinami utrzeć na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, pod koniec trzeba już użyć dużej łyżki Posiekać drobno czekoladę i wymieszać dokładnie z ciastem. Na koniec dodać maliny i delikatnie przemieszać. Buły wykładać
greenscarfnazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa(...)Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową
Jadło i czytadłoMuffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej Nutrifree 70 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku bezglutenowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g napoju roślinnego (np. napój ryżowy) bezglutenowe precelki, cukrowe oczka(...)dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Formę do muffinków wyłóż papilotkami Ciasto wylej do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Studź na kratce. Udekoruj
Kuchnia bezglutenowakwietnia. Opowiem Wam o niej więcej niedługo. Na razie zapraszam na ciasto. Jest pyszne. Składniki: Biszkopt: • 4 jajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku(...)miski, większe przekroić na cząstki. Mrożonych nie rozmrażać! 10. Zalać truskawki gorącą galaretką. Wymieszać, ostudzone wstawić do lodówki. 11. Kiedy zacznie tężeć, galaretkę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. 12. Ciasto kroić na porcje, podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchniprzyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy(...)łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa
Smakołyki Asisernik o wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny(...)cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na godzinę do lodówki 2. Ser - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce
W królestwie smaków Beatyzasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje...Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiemSkładniki:(na keksówkę 8,5x17,5 cm)190 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka190 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytrynlistki z 6 gałązek tymianku1/4 łyżeczki soli2 łyżki mlekasyrop:40 g cukruskórka otarta(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nie poznać...może to i dobrze ;) Składniki na tortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy ) 400 ml mleka 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru około 170 ml śmietany 18 % 1 całe(...)cukrem natomiast w 100 ml mieszamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy najpierw kasze mannę mieszamy, a następnie dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy) 3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto
Gotowanie...to proste !pyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)mleko z olejem na jednolitą emulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze
Qlinarnie i QlinarnieMąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę
Ala piecze i gotujeDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego
Kulinarny karnet ChristopheraMlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej
Trufelkowodrożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA(...)objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość
Rozpustne gotowanie