/olej ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy. Kolejno wbijajmy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki. Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny
Moje domowe kucharzenieGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na
Z Majeczką w kuchnimleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę
JejKuchniasmakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu cukier puder do oprószenia Wykonanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek
Wanilia i Kardamonniecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie wg mnie była za mała, może wszystko zależy od wilgotności dyni, więc dolałam jeszcze 100 ml. Zmieniłam tez proporcje sody i proszku do pieczenia. Chlebek dyniowy 2 szkl(...)mąki pszennej po poł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywszelkiego rodzaju alergiami – to ciasto powstało głównie z myślą o nich. Składniki na płaską formę o wymiarach około 35x25cm: 3 dojrzałe banany 2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka (200ml) roślinnego mleka 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej 4-5 łyżek ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1/2 łyżeczki(...)oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp teraz pozostałe składniki i mieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy, a na wierzch ciasta rozrzuć mniej więcej równomiernie kawałki owoców. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut (w zależności od piekarnika, ciasto powinno
Roślinna - blog wegańskifantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do Wielkiego apetytu , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja 30 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao(...)wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia
Apetyczna babeczkamleka zwierzęcego (ja robiłam na wodzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku (u mnie 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu) Marchewki umyć, obrać, zetrzeć. Cebulę, obrać, drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Pietruszkę umyć, poszatkować. Do miski wsypać mąki, proszek, marchewkę, cebulę(...)ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki lub koperku lub szczypiorku 1 szklanka mąki pszennej typ 450 lub 650 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku'; document.write
moj przepis nacukru Wykonanie : Mąkę wymieszaj, z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misie ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier i dalej ubijaj na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj żółtka, dalej ubijaj. Dodawaj partiami wymieszaną mąkę, z kakao i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszaj rózgą. Ciasto wylej do średniej tortownicy i piecz do suchego(...)zawsze ciasto robię robotem planetarnym. Jeśli jesteś początkującym kucharzem to wybierz wariant pierwszy, a ten zostawiam Ci, jako ciekawostkę kiedyś przetestuj! ;-) KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM: - 200 g miękkiego masła (masło nie może być prosto z lodówki, ani nie może być "ciapowate") - 9 czubatych łyżeczek masła orzechowego - 120 g cukru pudru - 80 g mleko w proszku wykonanie : Masło umieść
SMYKWKUCHNIwięc chyba warto wypróbować. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g gorzkiej czekolady 130 g miękkiego masła 1,5 szklanki drobnego cukru łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego 4 jajka - osobno żółtka i białka szczypta soli 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki) 0,5 szklanki mleka polewa 2 szklanki cukru pudru(...)proszek do pieczenia zmieszać i dodać sól. Rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe, Następnie dodaj suche składniki na zmianę z mlekiem. W dużej misce
Pysznie & PięknieBiszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Galaretka: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: białka(...)szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i budyń. Resztę mleka zagotować z margaryną i cukrami. Po zagotowaniu dodać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i pozostawić, aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować truskawki - umyć i przekroić na pół. Poukładać na cieście. Następnie zalać tężejącą
Ewusiowe Smakibył kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było! Pieczone pigwy też się pojawiły. Ach, i będzie jeszcze jedno ciasto, ale o tym innym razem ;) A potem zachciało mi się pancakesów. Z pigwą właśnie. Czasami sama się dziwię, skąd w mojej głowie rodzą się takie pomysły. W tym roku udało(...)szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy
My simple kitchennaszej wielkiej michy ciasta. Składniki (ciasta z tych składników i tak zostanie więc spokojnie można w ramach upodobań zwiększyć liczbę parówek, pieczarek lub cebuli) patyczki do szaszłyków 250 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 4 jajka 400 ml mleka 2 łyżeczki soli 8 łyżek cukru 2 łyżki proszku do pieczenia olej 10-12 parówek 1 duża cebula(...)się obserwacjami . Ja swoje parówki podzieliłam na pół i to samo uczyniłam z patyczkami od szaszłyków, Parówki nadziewamy na patyczki. Frytkownicę rozgrzewamy do 180 stopni. Parówki maczamy dokładnie w cieście i wrzucamy do frytkownicy pilnując by nie przywarło się ciasto do sitka frytkownicy. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Z racji tego że ciasta wyszło naprawdę dużo
Piekielna Kuchnia Patigorzkiej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób wykonania : B iszkopt na spód : Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały czas mieszając, stopniowo wlej olej, ocet, a na końcu dodaj wymieszaną z proszkiem, kurkumą i przesianą mąkę. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozsmaruj(...)blaszkę ( o takich samych wymiarach jak na biszkopt na spód ) wyłożoną folią aluminiową i piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. Gdy ciasto przestygnie zdejmij folię aluminiową. M asa: Odlej 1/2 szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszaj w nim obydwie przesiane mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko, mieszając, wlej
Przepisy i porady kulinarne