wkomponowany w torcik, z różnymi ulubionymi dodatkami będzie zapewne pysznym urozmaiceniem do niedzielnej kawy… i nie tylko. Torcik migdałowo pistacjowy. Składniki: - 42 szt.herbatników (Petit Beurre, Krakuski…) - mleko do moczenia herbatników Masa: - 25 dag miękkiego masła - 5 żółtek - niepełna szklanka cukru pudru - 125g czekolady deserowej - 200g mielonych migdałów - 3 łyżki kawy cappuccino rumowej - esencja rumowa i kawowa Polewa(...)porcjami dodajemy do utartej masy maślanej. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy esencję rumową i kawową (do smaku), kawę cappuccino (proszek) oraz mielone migdały – mieszamy. Ciasto najwygodniej uformować na folii aluminiowej rozłożonej na tacy. Herbataniki przez chwilę moczymy w letnim mleku (herbatnik wystarczy włożyć do miseczki z mlekiem, obrócić i natychmiast wyjąć) i układamy na folii tak, aby stykały się dłuższym
mojewypiekiinietylkomogą zajadać się nią dzieci. Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 czubate łyżki śmietany 18% 20 dag mąki tortowej 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag cukru brązowego trzcinowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml naparu kawowego-razem z fusami 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki mleka 3,2% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: polewa(...)się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp
Wanilia i Kardamonszklanki cukru BISZKOPT JASNY -3 jajka -0,5 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej) MUS TRUSKAWKOWY -2 galaretki truskawkowe -500g truskawek (ja używałam mrożonych) -1 szklanka wody KREM -500 ml mleka + 0,5szklanki -1 budyń śmietankowy -1 łyżka mąki pszennej -0,5 szklanki cukru -125g margaryny(...)biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka. Tak samo postępujemy z białym biszkoptem Masa 500ml mleka zagotowujemy. Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie z 0,5 szklanki mleka. Gotujemy budyń. DOKŁADNIE STUDZIMY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciast. Babka pistacjowa wyszła przepyszna, delikatna i puszysta. Kusi wyglądem i ładnymi pastelowymi kolorami. Użyłam pistacji lekko solonych jednak nie wpłynęło to wcale na smak babki. A wiadomo, że trochę soli tylko podkreśla słodkość deseru. Talerz "Filona" od Porcelany Bogucice. 100 g miękkiej margaryny 1 szkl cukru pudru 150 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową
Smakołyki Asimiesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder do posypania Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia(...)mleko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidelikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam(...)żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam. 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasikokosowych 120 g mąki pszennej Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego 2 łyżki jogurtu 2/3 szklanki mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem(...)dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmieszać widelcem jajka, dodać olej, jogurt, mleko, ekstrakt i wszystko dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać całość (nie mieszać zbyt długo, mogą pozostać grudki). Wylać ciasto do foremki kwadratowej o boku dł. 20 cm, posypać malinami i kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracjebitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka(...)Fanex 50 gram startej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec
Bajeczna Kuchniaciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek Capri 220 g 0,5 szkl mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 400 g śliwek węgierek cukier brązowy do posypania szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej Ciasto zagnieść, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem
Gotowanie jest łatweKakaowa szarlotka z budyniem i żurawiną proporcje na dużą blaszkę Ciasto 250 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki
sierotka maRysia w kuchnimargaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Składniki na masę: 120 g masła 1/2 szkl.cukru 1/3 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka i gotować do połączenia
Moje domowe kucharzenieobroty 5 – dodać żółtka,orzechy, czas 17 sek, obroty 7 – dodać mąkę, nutellę, kakao, proszek do pieczenia, mleko, czas 15 sek, obroty 5 – wymieszać kopystką, jeśli nie jest dokładnie wymieszane to zamieszać jeszcze kilka sekund – wyjąć ciasto, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć – dodać białka do naczynia, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty obroty
Kuchnia PokoleńBogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao Masa z pianek : 300 g pianek biało różowych marshmallow spiralek, kupione w Lidlu 200 ml mleka 2 galaretki brzoskwiniowe 2/3 banany przecięte(...)Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.Przelać ciasto do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni i piec do suchego patyczka. Z zimnego biszkoptu ściąć z góry ciasto tak na około 1 cm. Do garnka wlać trochę wody i zgotować, następnie nałożyć miseczkę, wlać do niej mleko i dodać pianki, mieszać aż się rozpuszczą
Sama słodycz i szczypta chilibudynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru do budyniu- 750 ml mleka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy(...)papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C na ok. 15 minut – podpiekamy spód ciasta. W międzyczasie z 750ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru gotujemy budyń. Następnie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy pokrojone jabłka. Na jabłka wykładamy
mojewypiekiinietylko