sera 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 duży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i siekam. Wbijam następnie dwa żółtka(...)misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń, itd. Miksuję. Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier
Smaki Nataliiteraz, gdy mamy pyszne, polskie, jesienne jabłka :D S kładniki: Ciasto: 4 małe jabłka 1 1/2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka(...)cynamonu Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiać, wymieszać. Dodać masło i wyrobić rękami jak kruszonkę. Jajka ubić z mlekiem do puszystości, razem z jabłkami dodać do kruszonki . Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
Nastoletnie Wypiekanietylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane
Kraina Miodem Płynącadzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko
paapilotkaawersji łaciatej, czemu nie? smak sernika, z kruchym, czekoladowym spodem i wierzchem urozmaica jego smak, doskonała wersja tego ciasta, proszę jak smakowicie wygląda! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka
kgwjanczewocałej cytryny 500g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 600g serka homogenizowanego 1,5kg jabłek 6 łyżek mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru oraz ekstraktem waniliowym. Masę
Amatorka kuchennasię każdemu. Tartę podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tartę :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny 1 jajko Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 łodyga rabarbaru mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka
Izabelawkuchnibudyniu waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka) 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 500 ml mleka 2 łyżki rodzynek bez konserwantów Ciasto kruche: 90 g zimnej margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego cukru waniliowego
Anioszek w kuchnismażenia Ponadto: 2 małe banany kawałeczek masła 50 gram gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier trzcinowy i mleko kokosowe. Zmiksować na niskich obrotach na gładkie ciasto. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni
Wołowina od rekinapieczenia-2 łyżeczki Mleko zimne -3/4 szkl Sól- szczypta Śmietana 36% - 400ml Cukier puder – 4 łyżki Truskawki – 10-15 dag Mleko, masło i jajka razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować
Camilla w kuchnimałych pieczarek 1 szklanka mąki pół szklanki mleka 1 jajko sól, pieprz, chilli olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Wszystko razem mieszamy, do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Pieczarki oczyszczamy, obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron
Podróż w kulinariasię w ustach :D a plus tego wszystkiego jest taki, że przygotowuje się go naprawdę szybko ;) Składniki (blaszka 21x21 cm) ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Umieść w dużej misce wszystkie suche
Kulinarna (nie)codziennośćJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a
Ania i Marcin gotujądekoracji Przygotowanie: muffinki: Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)stopni pieczemy 25 minut polewa: Masło rozpuszczamy w rondlu dodajemy do niego mleko i cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku (najlepiej przesiać przez sitko,żeby nie było grudek) energicznie mieszamy. Polewa po wymieszaniu wydaje się dość rzadka,ale jak ostygnie będzie gęstsza. Jeśli zastygnie, całkowicie zgęstnieje można ją podgrzać i przywrócić
Bon appetit mon amiebarwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić
W poszukiwaniu inspiracjiMłynomag 1,5 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oleju łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki
Smakołyki Asiczasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty. Im większa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta majeranku Liście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp
Gotowanie jest łatweszczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Liście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Na małej patelni smażyć jednakowej wielkości placuszki . Podawać z sosem mięsnym lub pomidorowym
Gotowanie jest łatwełyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód
Kuchnia co dniaczasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki(...)dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam. Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość
Ciasteczkowy Potwórcały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec
In my kitchenwaniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, cukrami. Dodać mleko, olej, jajka i miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Owoce umyć, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia, wlać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec
pink envelopepóźno pojawia się na blogu ... SKŁADNIKI 220 g przesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się
Moje Kuchenne Rewelacjetrzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa : 1 kg sera homogenizowanego w wiaderku 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe 2 całe jaja 4 żółtka Kruche ciasto : 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie
Garnkowe fanaberie