kukurydzy oraz wiórków kokosowych. Ciasto nie zawiera cukru, zamiast tego użyłam słodzone mleko skondensowane. Brazyliana ma konsystencję babki i wspaniały apetyczny żółty kolor... Składniki:2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, puszka kukurydzy, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka masła lub margaryny, 80g wiórków kokosowych (użyłam Kresto), płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie(...)Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie w kształcie serca). Piec ok. 45minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościchrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku do pieczenia. Przepis na blachę o wymiarach 20X30 cm Składniki na ciasto kruche: 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 50g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 150g masła lub margaryny 1 jajko. Składniki na budyń kokosowy: 1 i ½ szklanki mleka krowiego 400 ml mleka kokosowego 2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym(...)blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty. Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Sposób wykonania budyniu: Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i czterema łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklance schłodzonego mleka i całość dodać
Na słodko lub wytrawniejest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious(...)płatków migdałowych 50 g orzechów laskowych grubo posiekanych 50 g płatków owsianych 1/3 szklanki mleka Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum
Czerwień i błękitSkładniki: Ciasto • 4 jajka • 150 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich • 2 łyżki kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa • 200 g orzechów mielonych włoskich – 2 szklanki • 1/2 szklanki wódki czystej • 2 łyżki cukru pudru • cukier waniliowy Masa czekoladowa • 200 g masła • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki mleka(...)pianę, żółtka i orzechy z proszkiem i kakao. • Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. • Piec w temp 170 st.C przez 30 minut. • Jeszcze ciepłe ciasto posmarować konfiturą pomarańczową. Masa czekoladowa • Jajka ubić na parze na puszystą masę. • Mleko zagotować i dolewać powoli gorące
To co kochamkilka płatków migdałów 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez
Jadło i czytadłoNajlepsze w dniu pieczenia. 'bozener crostoi' Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 25g masła - 50g cukru - 2 jajka - 125 ml mleka - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu/wódki - 1 litr oleju - cukier puder do oprószenia bozener crostoi Ze składników ugnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności dosypać mąki. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok.2mm) i wycinać kwadraciki
CookYourselfzeszytu mojej mamy. Ona zapewne dostała go od swojej mamy. Prosty przepis spisany na pożółkłych karkach. Gdzie nie gdzie jeszcze widać plamy po tłuszczu lub odciski palców od ciasta. Ten cynamonowo waniliowy zapach zawsze będzie kojarzył mi się z ciepłym domem. Już taki jego urok. Z każdym kęsem przenoszę się do albumu ze wspomnieniami zapisanymi na kartach mojego(...)ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka
VioletoweKucharzenietylko znajdę więcej czasy, to na pewno wszystko nadrobię :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/4 szklanki mleka 30 dag mąki skórka starta z jednej cytryny 4-5 średnich jabłek cukier puder + kilka łyżek mleka wiórki kokosowe cynamon Margarynę(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na miękki puch. Stopniowo dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie
My simple kitchenCzas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3 jajka 25 dag mąki 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię ścieramy(...)Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i ciągle ucieramy Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznej Wlewamy mleko i dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy
Proste Potrawyteż sami pomroziliście w sezonie, to gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 200 g mąki 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 150 ml mleka Nadzienie i polewa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 400 ml mleka 500 g mrożonych(...)niewielkim ogniu i ostudzić. Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszać wszystkie składniki mokre: jajka, mleko i masło. Wlać składniki mokre do suchych i dobrze wymieszać, aż do ich połączenia. Do foremek nałożyć najpierw trochę ciasta, później nadzienie i znowu ciasto, rozsmarowując je tak, żeby nie było widać nadzienia
Passions hobbies lifełyżeczka proszku d/pieczenia 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miksować żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Ubić z białek pianę na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy, uprzednio przesmarowanej słoninką lub olejem, około 3 minut , podawać z bitą śmietaną
kgwjanczewominut na pewno :) SKŁADNIKI ( 2 porcja) 3 łyżki mąki pszennej lub pełnozianistej 3 łyżki brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża mięta jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali
DefinicjaSmakusmakowo.Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2).Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3). Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać.Przygotować foremki
Świat Ciastałyżeczki proszku do pieczenia100 - 150 ml rumugarść skórki kandyzowanej 200-300 g wiśni - wydrylowanychpół aromatu rumowego do ciastaszczypta soli do ubijania białek1 czekolada gorzka dobrej jakościodrobinę mleka i cukru do zrobienia polewy. Wydrylowane wiśnie moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy(...)wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Bon Appetit Małgorzaty