jest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie Ciasto czekoladowe z truskawkami Składniki: około 600 g truskawek 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie(...)połączą. Ostudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i mleko. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakCiasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 jajka 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1½ szklanki cukru 1½ szklanki mąki 7 suszonych fig 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ łyżki mielonego cynamonu Składniki (krem) 1½ l mleka 4½ łyżki mąki 1 jajko + 1 żółtko 4½ łyżki cukru 75 g masła (nie z lodówki
Tureckie PrzepisyCiasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka(...)fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą
Poezja smakuCiasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy. Składniki 250 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa) 2 łyżki przyprawy do piernika lukier 3 łyżki mleka(...)masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 5. Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzapraszamy na ITALIMPORT 👈 Wegańskie ciasto kakaowe (2 x śr: 10cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -110g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki(...)oczyszczonej Krem kokosowo-wiśniowy -śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -2 szklanki wydrylowanych wiśni -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść wiśni - dżem kokosowy z chilli Buko Organic WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy
Candy PandasBiszkopt : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa: galaretka niebieska + 250 ml wody galaretka rubinowa + 250 ml wody 2 śnieżki + 350 ml mleka 2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody Na wierzch; 2 galaretki ametystowe + 750 ml wody(...)rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem
Takie tam pichceniewbrew pozorom - nie rozmiękły. O kruszonce nie będę pisała, ale zawsze robię jej podwójną porcję - aby nie podjadać z ciasta. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Płatki karmelizowane: 170g płatków kukurydzianych 100g masła 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy 1/2 łyżeczki soli Masa serowa: 500g twarogu (użyłam z wiaderka) 1/2 szklanki śmietany 12/18% 2 jajka 3/4 szklanki(...)cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy) Przygotować płatki karmelizowane . Płatki (można lekko pokruszyć) połączyć z cukrem, mlekiem w proszku/śmietanką do kawy i solą. Całość zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. (Masło całkowicie powinno pokryć płatki.) 1/2 płatków wgnieść w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenie. Resztę rozsypać (równomiernie) na osobnej blaszce. Obie
Di gotujeSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 16g cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka drobnego cukru, 95g masła, 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej, 2 jajka w temp. pokojowej. Ponadto: czekolada mleczna 100g, małe kuleczki czekoladowe, czekolada na kanapki typu nutella (ja dałam dwukolorową). Przygotowanie: Masło roztopić, lekko przestudzić. Składniki mokre wymieszać razem. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać(...)składnikami suchymi. Razem wymieszać składniki mokre i suche. Do foremek na dno wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie łyżeczkę czekolady i przykryć ją warstwą ciasta. Nie uzupełniać po same brzegi foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika 190stopni i piec przez ok.20min. Małe muffinki piec ciut krócej. Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch muffinek, następnie posypać kuleczkami czekoladowymi. Smacznego
W kuchni u Monikiabyście wiedzieli, ile kalorii kryje się w jednym kawałku Ciasto cytrynowe z makiem – składniki (tortownica o srednicy 22cm; 10 porcji ciasta): 1 duży dojrzały banan, 1 mała cytryna, 4 łyżki maku niebieskiego, 180g mąki orkiszowej jasnej, 3/4 szklanki mleka 2%, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania Najpierw należy sparzyć cytrynę, zetrzeć(...)Następnie dodajemy banana i rozgniatamy go widelcem. Na koniec dodajemy mleko oraz oleje rzepakowy i dokładnie wszystko mieszamy. Do drugiej miski wrzucamy mąkę, mak, proszek do pieczenia i sodę. Również wszystko mieszamy. Na koniec suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy wszystko do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed włożeniem do piekarnika Pieczemy
Natka Pietruszkicałe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek mleka 4 łyżki kakao 60 dag cukru 50g spirytusu dodatkowo : 2 duże opakowania wiórek kokosowych HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem
Swojskie jedzonkomogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 1/2 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła(...)sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachminut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy galaretkę w proszku. Masło rozcieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na pierwszy placek wykładamy 3/4 puszki masy krówkowej, na to drugi placek, masę budyniową oraz trzeci placek. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy krówkowej i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Zainspirowana w kuchniwoli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki orzechów nerkowca 1 duże jabłko rodzynki Nerkowce siekamy(...)drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek, migdały i nerkowce mieszamy razem łyżką. W innym naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy rodzynkami. Wstawiamy babeczki do piekarnika rozgrzanego
Czary - gary w kuchniwięc kokosowe babeczki. Przepis znalazłam w książce pt. "Encyklopedia kulinarna ciasta" i wzięłam się do pracy. Wykonanie proste, efekt pyszny. Składniki: 20 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag masła 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka Bita(...)śmietana: 1 duża śmietana 36 % 3 łyżki cukru pudru Wykonanie babeczek: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier puder, masło, jajko, mleko. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 4 mm. Wycinamy kółeczka i wykładamy foremki (metalowe trzeba wysmarować margaryną, silikonowych nie trzeba smarować
tojestpyszne.blogspot.commąki tortowej 200 g masła 2 jajka 3 żółtka 1 szkl cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny śliwki cynamon masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem śliwek, manny i cynamonu), zagnieść i poszielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część
Kuchnia w opałachnajsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru 2 jajka 50 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 budynie śmietankowe 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Margarynę
Kto ugości moich gości?syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 75 g sklarowanego masłaPrzepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i cukrem
W poszukiwaniu inspiracji