Składniki: CIASTO SYPKIE KRUCHE:masło lub margaryna 125 gram, cukier 100 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 125 gram, mąka krupczatka 125 gram MASA SEROWO-KAWOWA:mleko 1/4 szklanki, masło lub margaryna 2 łyżki, kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki pełne, serek homogenizowany waniliowy 1 kg/wiaderko, cukier 3/4 szklanki, jajka(...)sztuki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki miękka palma, cukier, sól, jajko "L", proszek do pieczenia i obie mąki w robocie zmiksować na sypkie kruche ciasto tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie smarować - do blaszki wsypać sypkie ciasto, dnem szklanki je przyklepać i schować do lodówki na godzinę ser waniliowy z wiaderka i cukier włożyć
W Mojej Kuchni Lubiępszennej4 łyżki cukru3 łyżeczki kakao4 łyżki oleju1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczenia100ml mleka Wykonanie:- do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy- wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę- gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości- pieczemy w 200 stopniach przez około
Smakołyki Berenikimiksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać 1/2 szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki:CIASTO:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru2 jaja i żółtkoMASA BUDYNIOWA:litr mleka3 budynie czekoladoweMASA SEROWA:pół kostki miękkiej
Serce zamknięte w formie pysznościkażdym krótko miksując- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA- mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać- do gotującego się mleka wlać
Smakołyki Berenikiskładniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem.KREM:1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki. Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń.Ostudź gotowy budyń(...)miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.ZŁOŻENIE TORTU:Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)).Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia Krem: 500ml mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 25g mąki pszennej 45g mąki ziemniaczanej 100g zmielonych orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru 2-4 łyżki spirytusu Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka(...)wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy
Mała Cukierenkatruskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek na kruszonkę zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje(...)Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto możemy posypać
Moja smaczna kuchniamasą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek
Ugotowaćpyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy: 1/2 kg rabarbaru(...)kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasijeden dzień…No cóż u nas ciasta nie mają długiej żywotności…he, he… Ciasto z rabarbarem Składniki: na formę o średnicy 23 cm 3 jajka 200 g cukru 75 g masła 150 ml mleka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka waniliowego ekstraktu 1 łyżka nasion kardamonu, zgniecione 300 g rabarbaru 1 łyżka ziemniaczanej(...)formę masłem i oprósz mąką. Rozpuść masło w rondelku, wlej mleko i odstaw do schłodzenia. Zmiksuj cukier z jajkami. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z kardamonem, połącz delikatnie z masą i wylej do formy. Obierz rabarber, pokrój w kostkę, wymieszaj ze skrobią i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 55 minut. Patyczek powinien
codojedzeniałyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 40 dag mielonego twarożku 2 łyżki (czubate) mleka w proszku 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć
Wanilia i Kardamonsmakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"Składniki:45 g białej czekolady3/4 szklanki mleka30 g cukru3 jajka4 łyżki cukru z prawdziwa wanilia2 szklanki mąkiłyżka ekstraktu waniliowegołyżeczka proszku o pieczenia45 g białej pokruszonej czekoladySposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy 30 g cukru i 45 g białej czekolady(...)jajka, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt i miksujemy na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.Studzimy
Słodkie PrzyjemnościSmaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 /2 łyżeczki cynamonu Masa 3/4 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto(...)żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół. Masa 0,5 litra mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy
kgwjanczewonajbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie i zdecydowanie może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje. Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 165 g masła 165 g cukru brązowego muscovado 325 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 4 łyżki mleka 2 duże banany Banany blendujemy(...)rozdrabniamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem mąkę. Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy do połączenia składników. Następne dodajemy zblendowane banany. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And Son