cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao sól Masa: 2 czerstwe bułki kajzerki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Ponadto 1 galaretka 100 gram słonecznika 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wykonanie: Białka oddzielamy(...)jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 30 min. Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Pozostałą szklankę mleka gotujemy
kgwjanczewoskładników znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 😊 Składniki: Wegańskie ciasto kakaowe (śr: 18cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -120g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)odrobina soli Karmel kokosowy -150g gęstej części z mleka kokosowego (śmietanka) -5-7 łyżeczek cukru kokosowego Polewa kakaowa -3 pełne łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -3-4 łyżki kakao -ksylitol WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać
Candy PandasCiasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne Dzień dobry Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho(...)proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 250 ml wody polewa: 300 ml mleka 3,2% 3 łyżki kakao 200 g cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie : Polewa: 1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy. Ciasto
Mój pomysł nacukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru) 2 łyżki miodu 2 jajka 360 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 100 g deserowej czekolady dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 2 łyżki mleka wiórki białej czekolady Dżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód(...)jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasera 1 szkl. cukru kokosowego 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. oleju 2,5 szkl. mleka Mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia posiekać razem z masłem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć(...)wszystkie białka (6 z masy serowej + 3, które zostały ze spodu), jak piana będzie już sztywna, wsypać partiami cukier. Do masy serowej dodawać na przemian pianę z białek i mleko, cały czas miksując trzepaczkami (dzięki temu masa będzie cudownie puszysta) - efekt końcowy daje nam dość mocno rzadką masę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zerwać wierzchnią i przerzucić ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepyszne ciasto o skromnej nazwie Budyniowiec bądź jak kto woli ciasto kruche z budyniem :) Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 1 litr mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić na 1/4 (posypka) i 3/4 ciasta (spód) i włożyć do lodówki (polecam zamrażarkę ;) ) Po około 45 minutach wyciągamy większą część ciasta i wykładamy nim przygotowaną wcześniej i natłuszczoną prostokątną blachę. 2 budynie waniliowe i łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w szklance mleka
W Moim Magicznym Domuprzepisem na mazurek milky way, w archiwum bloga można też znaleźć sernik czy tradycyjne ciasto pieczone milky way. Dzisiejsze ciasto to smakowita masa mleczna (bardzo zresztą podobna, jak ta we wspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej, aby masa była rzadsza i trochę nawilżyła ciasteczka) między czekoladowymi herbatnikami i polewa na bazie gorzkiej czekolady. Polecam(...)gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. Kwadratową foremkę o wym. 20x20 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać
Słodkie inspiracjePyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy
Nie tylko w kuchniłyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).Mniejszą cześć zawiniętą(...)Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.Posypujemy 3 łyżkami cukru.Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.Obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoJajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze ubijamy ciasto, wylewamy do tortownicy i pieczemy 30 min w temp 180 st. Po upieczeniu studzimy i wykrawamy dwa blaty niezbyt grube. Na dnie tortownicy kładziemy spód biszkoptu. Warstwa różowa; żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku. Maliny , mleko, śmietanę i cukier rozbijamy porządnie w blenderze, dodajemy żelatynę
Gotowanie jest łatweSkładniki ciasta naleśnikowego : 2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia(...)odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka
Kulinarne Fantazje Marioliciasto uformuję się w kulę. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół (każda z połówek będzie ważyła około 390 gr). Do każdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Formy wstawić do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika z włączonym(...)otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. 15 minut przed końcem pieczenia przygotować budyń. Składniki na waniliowy budyń (ja robiłam tą wersję): 3 szklanki mleka 125 gr masła 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki mąki pszennej
moj przepis najest ani skomplikowane ani pracochłonne. Ciasto posypałam cukrem pudrem, ale polewa czekoladowa też będzie pasować. Wybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie Ciasto czekoladowe z truskawkami Składniki: około 600 g truskawek 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie(...)połączą. Ostudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i mleko. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakCiasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 jajka 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1½ szklanki cukru 1½ szklanki mąki 7 suszonych fig 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ łyżki mielonego cynamonu Składniki (krem) 1½ l mleka 4½ łyżki mąki 1 jajko + 1 żółtko 4½ łyżki cukru 75 g masła (nie z lodówki
Tureckie PrzepisyCiasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka(...)fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ponownie blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą
Poezja smaku