cukier - 25 dag mąka pszenna - 40 dag mleko - 8 łyżek sok z cytryny - 1 łyżka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki śliwki - 50 dag cukier puder cynamon Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku, cały czas miksujemy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny(...)miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry. Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym zcynamonem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 45 minut.. Upieczone ciasto
Camilla w kuchniSkładniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady 70% 50 g czekolady białej 150 g brązowego cukru trzcinowego 50 g marynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka(...)masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka. Biały sos czekoladowy; Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą, mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem
Wanilia i Kardamoncukru trzcinowego 100 g masła 1 łyżeczka proszku 4 łyżki mleka polewa: 1 tabliczka czekolady 1/3 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki rozdrabniamy za pomocą melaksera albo rozcieramy w dłoniach. Rozdrobnione płatki mieszamy z sezamem,mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem i mlekiem.Zagniatamy ciasto,które odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i pieczemy na blaszce
Bon appetit mon amiecukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto(...)termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej. Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia. PIANA: Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować
Kuchenne zapiski Edytyłyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki(...)wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru
Różne smaki w kuchniłyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki(...)wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru
Słodkości i nie tylkouova 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem, jajkami i mlekiem. S topniowo dosypujemy mąkę z tapioki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, nasiona z laski wanilii oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Dla dodatkowego smaku wierzch każdej muffinki możemy
La grande e la piccola cuocaciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka brzoskwiń KREM : 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru(...)proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy na ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, pieczemy przez około 40 minut. Ciasto studzimy
Kulinarne Fantazje Mariolikawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa(...)żelatyny 5 łyżek mleka 3-4 kostki gorzkiej czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę
Monia miesza i gotujecukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy
Pyry na Gazgryczanej pół szklanki mąki kokosowej 150 ml oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO syrop z agawy, ksylitol kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, ksylitol i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste
nietadietaKolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy(...)mieszamy tylko do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu
Krakowskie smaki AniSkładniki na ciasto:4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju płaska łyżka proszku do pieczenia 2 jajka płaska łyżka przyprawy do piernika Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki(...)masła wiórki kokosowe do posypania Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (powinna być lejąca) (fot.1). Po zmiksowaniu wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x30 cm (fot.2) i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Teraz przygotowujemy
Świat CiastaSkładniki: ciasto 10 białek 1 szklanka cukru 1/2 roztopionej wystudzonej margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 szklanki mleka kostka masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli dodając cukier. Gdy białka(...)mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Piec 30 minut w 180 stopniach. Jedną szklankę mleka podgrzać, w między czasie rozrobić żółtko, mąkę i wiórka w drugiej szklance mleka. W ten sposób zrobić budyń, który należy dobrze wystudzić. Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty
Pychotkaaacynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes
Kuchenne aromaty