kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek
Bulliokiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka: 30 g masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek
Bulliomasła 4 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka, dodatkowo kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: żółtka utrzeć z cukrem i margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką
Swojskie jedzonkoskladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy.Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C.Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie z gorka to ta gorke scinamy.Z mleka i proszku budyniowego ugotowac budyn, wystudzic. Czekolade roztopic w kapieli wodnej i tez wystudzic.Maslo ucieramy na pulchna mase razem z cukrem pudrem. Dodajemy(...)lyzce budyniu i dokladnie ucieramy az do wyczerpania calego budyniu. Wazne jest by robic to malymi partiami zeby budyn z maslem sie nie zwazyl. Krem powinien byc jednolity.Przygotowane krazki ciasta przekladamy kremem budyniowym.Najlepiej na gore zostawic krazek ciasta, ktory byl na spodzie gdyz jest on najbardziej rowny. Zeby krem nie uciekal nam na boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa
Przysmaki KarolkiTUTAJ . Składniki CIASTO 1 jajko 1 żółtko 1,5 szkl. mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła KREM 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Sposób Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 2 godziny (zazwyczaj jednak zostawiam je w lodówce
Kuchenne aromatyszybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i przekrojoną wanilię, gotujemy do momentu rozpuszczenia się(...)cukru, po tym czasie laskę wanilii wyjmujemy.Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier puder i dolewamy ekstrakt waniliowy, miksujemy, a następnie dolewamy mleko z cukrem - ciągle miksując.Gdy masa będzie mniej więcej wymieszana, dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny
Słodkie Przyjemnościwyjdzie mam pyszne danie. Spróbujcie koniecznie. Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Farsz: 2 ugotowane lub upieczone ćwiartki z kurczaka(...)ząbek czosnku 2 łyżka masła pieprz sól Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól Dodatkowo: starty żółty ser do posypania Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest
PatiGotujerabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne(...)lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy szklankę. W szklance mleka mieszamy budynie
na moim stole...około 25 gr masła/margaryny 2 czubate łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek cukru ewentualnie 1 łyżka zimnego mleka 1. Serek homogenizowany roztrzepuje z jajkami i cukrem, następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam wszystko dokładnie aby nie było grudek. Ciasto ma postać gęstej śmietany. 2. Na rozgrzanej patelni która jest tylko spryskana olejem wykładam niewielkie porcje ciasta(...)minutki, a potem odkrywam patelnie i kiedy wierzch placuszków jest całkiem ścięty przewracam je na druga stronę. 3. Kiedy placuszki sie pieką robię polewę czekoladową. Wszystkie składniki oprócz mleka umieszczam w garnuszku i zagotowuje. Jeśli polewa zaczęła by wam się warzyć czyli oddzielił by się tłuszcz od reszty to dolewamy wtedy łyżkę zimnego mleka i mieszamy całość
Gotowanie...to proste !Dzisiaj będzie coś szybkiego. I w wykonaniu, i pochłanianiu. W niedzielę siedziałam sobie w domu i zastanawiałam się, co zrobić z tym pięknym dniem. Niebo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniagorzkiego kakao Masa; ¼ kostki Kasi ¼ szklanki wody 1/3 szklanki cukru 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek(...)wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam. Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Orzeszki można też przełożyć Nutellą . Takie urządzenie ułatwi
Takie tam pichceniekostki masła1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3 jajka1.5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie śmietankowe z cukremmasa kokosowa:200 g wiórek kokosowych1/2 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukrucukier puder do posypaniaWykonanie:ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia.masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.masa
Z Majeczką w kuchniPrzygotowanie:Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry, szczyptę soli oraz jajka. Składniki ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy serowej. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego bułeczki. Układamy je na blasze, smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 C przez około 15 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnibardzo lubiliśmy, są pyszne. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku ,nie przerywając mieszania. Wlać mleko kokosowe, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto porcjami wlewać do gofrownicy. Smażyć na złoty kolor. Udekorować ubitą śmietaną i dowolnymi owocami. Również można posypać cukrem pudrem i dodatkowo
Kuchnia Pokoleń