ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:135/767)

Ciasto balowe 2211

Dodatkowo wygląd ciasta w przekroju też wygląda apetycznie i bardzo reprezentacyjnie. Robiłam to ciasto po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Składniki: na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukrem na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać zmieszane i przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w 180°C ok. 30 minut.  Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane

Pysznie & Pięknie
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM 473

budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                 Ciasto kokosowe :   5 białek 1/2 szklanka cukru 150 g wiórek kokosowych 1 łyżka(...)sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy.  Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Babeczki cytrynowo-czekoladowe 270

kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki:    4 jajka    200g mąki    200g masła    1 łyżeczka proszku do pieczenia    200 g cukru    sok wyciśnięty(...)jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. Do 2/3 ciasta dodać mąkę i sok z cytryny i wymieszać. A do drugiej części budyń i mleko i również wymieszać. Do foremek nakładać po łyżce

Amatorka kuchenna
Słodkie bułeczki 115

bułeczekPrzygotowanie:Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ciasta, rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i  układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło.Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe,  bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu

charlotte gotuje
Babka babuni 117

Składniki: 3,5 szklanki mąki 10 dag margaryny 3 nie pełne szklanki cukru pudru 3 jajka proszek do pieczenia 1/2 szklanki mleka opcjonalnie 2 łyżki rodzynek Wykonanie: Wszystkie składniki (z wyjątkiem margaryny) wymieszać w misce. Gdy ciasto jest dość gładkie, wlać letnią margarynę i dobrze wyrobić. Piec godzinę w 190 stopniach w formie

Pychotkaaa
Kopiec kreta 211

kostka naturalnego tofu (ok. 180 g)1.5 szklanki płatków ryżowych1.5 szklanki mleka sojowegoaromat śmietankowysyrop z agawy (10-20 łyżek, ilość zależna od preferencji)gorzka czekolada (3-5 kostek)pozostałe:sok z cytryny2-3 bananyPrzygotowanie:     Najpierw ciasto. Mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Do suchych dodajemy mokre, czyli olej i wodę. Mieszamy. Ciasto(...)sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe i mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, po czym również odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodajemy naszą "ryżową kaszkę

Weganizm infantylny
Peanapple upsidedown cake, ananasowe ciasto do góry nogami 169

wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami. 'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake' Składniki: - 1 puszka ananasa - 1 jajko - 60g jogurtu naturalnego - 120ml mleka - 175g masła (60g+115g) - 210g mąki pszennej - 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu waniliowego - 2 czubate łyżki stołowe cukru brązowego - 100g cukru białego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki(...)garnku. Wylać na dno naczynia żaroodpornego (w którym będzie pieczone ciasto). Na to ułożyć plastry ananasa. Pozostałe masło (115g) rozpuścić z białym cukrem i przestudzić. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, biały cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól). W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlać do sypkich składników. Dodać rozpuszczone

CookYourself
Metrowiec 116

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy wmieszaj delikatnie ubitą pianę z białek. Połowę ciasta przełóż do jednej z keksówek. Do pozostałego w misce ciasta dodaj kakao i całość ponownie dobrze wymieszaj. Ciemną masę przełóż do drugiej formy. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 30 – 45 minut w temperaturze 160-180°C. Ciasto będzie upieczone(...)wbity w nie zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem. Na dno garnka wlej odrobinę zimnej wody. Wlej do niego 3 szklanki mleka. Do płynu dodaj oba rodzaje cukru i całość zagotuj. Podczas gdy mleko będzie się podgrzewało, pozostałe mleko (1 szklankę) wlej

blog.moje-pasje.info
CIASTO KRYSZTAŁ-kremowy sernik z kolorowymi galaretkami +FILM 127

zawsze 250ml*** BISZKOPT KAKAOWY -3 jajka -0,5 szkl cukru  -0,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kakao ciemnego -3/4 szkl mąki pszennej tortowej MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru -1 szkl mleka w proszku pełnego -350ml śmietanki 30% lub 36% -125 ml gorącej wody -2,5 łyżki żelatyny DODATKOWO(...)galaretki przypominają kryształki, stąd nazwa ciasta. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy delikatnie  na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto kakaowe z rabarbarem, bez glutenu i bez laktozy 78

Ciasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka(...)ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek do pieczenia, sodę oraz kakao (suche składniki). W osobnej misce rozbiłam jajko, dodałam olej, mleko kokosowe i mleko ryżowe (mokre składniki).  Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz miodem. Nagrzałam piekarnik do temp

nietadieta
Waflowe serce tort dla Mamy z mlecznym kremem z truskawkami 196

Wiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale

Anioszek w kuchni
Ciasto z budyniem i rabarbarem 133

cukru  350 ml mleka 1 duża łyżka masła 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii  Ciasto należy zacząć od przygotowania masy budyniowej, która zdąży ostygnąć. Z 350 ml mleka odlać ok 150 ml, pozostałą część na małym ogniu zagotować.W 200 ml mleka rozrobić proszek budyniowy wraz z cukrem, rozrobione wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem(...)dużą łyżkę masła wraz z ekstraktem z wanilii i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę budyniową, przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odstawić na bok do wystygnięcia. Przygotowanie ciasta: Miękkie masło lub margarynę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę, dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Dodawać jajka,jedno po drugim cały czas miksując, a następnie

Aromatyczne Podróże
Miodownik z kremem budyniowym. 163

miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego(...)miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości ok. 0.5 cm i przekładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 293

przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowa:500 ml mleka + 100 ml75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej150 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego4(...)miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości ok. 0.5 cm i przekładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę

Kuchnia Łukasza