wiem na pewno, że zagości na moim stole jeszcze wiele razy. Składniki: (foremka 20x20cm) CIASTO: 250g mąki pszennej 50g cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125g masła KREM: 500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej
Cakes By Kejtwypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe(...)lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy
My simple kitchenCiasto Aurora z brzoskwiniami z puszki i budyniem Ciasto Aurora to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką . Mimo wielu warstw jest proste w przygotowaniu, to idealne ciasto na święta , imieniny, urodziny i inne uroczystości. Zobaczcie przygotowanie ciasta Aurora krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto(...)Przygotować krem budyniowy z kokosem: połowę mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. W reszcie wymieszać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodać do gorącego mleka z wiórkami, gotować, aż powstanie gęsty budyń (gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia). Zakryć folią, tak dotykała wierzchu budyniu, wystudzić do temperatury pokojowej (najlepiej przygotować budyń kilka godzin wcześniej przed składaniem ciasta). Masło w temperaturze pokojowej utrzeć
Lekcje w kuchniżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka 3.2% 6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym) ok 2 łyż ki cynamonu 100g płatków migdałów Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach(...)minut. 2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń. 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) 100 g solonych orzeszków ziemnych 6-7 łyżek sera mascarpone 150 g czekolady białej z chrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych(...)Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy krem. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy wodę. Gotujemy karmel przez kilka minut, aż będzie gładki i brązowy. Odstawiamy karmel na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko w proszku razem
Mania Gotowaniaczego ją wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki(...)miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników, oprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli. W międzyczasie włączamy gofrownicę. Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów. Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej
Kulinarne przygody Gatitywegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie(...)łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać 100ml mleka i wymieszać ponownie. Jeśli ciasto będzie gęste, ciągle mieszając dolewać jeszcze 50ml mleka (może okazać się, że nie będzie potrzeba całych 50ml, więc trzeba kontrolować konsystencję). Dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać
breakfast of dreamsdodatkowo dodałam galaretkę...po upieczeniu ciasta zrobiłam w nim dziury i wlałam tężejącą galaretkę..[ taki pomysł z galaretką gdzieś widziałam w necie]..u mnie wyszła babka z keksówki i 4 malutkie babeczki.. 3 szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)cytryny galaretka truskawkowa Wodzisław Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą.Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka oleju lub masła jabłko jagody Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki
The Sweet Damseloleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni
Kuchenne aromatybędący inspiracją dla mojego ciasta znajdziecie tu: KLIK . Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek (białka + żółtka) 3 łyżki wody 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250g masła KREM: 250g masła 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki(...)zagotować. Następnie schłodzić. Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej
Cakes By Kejtodkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody zimnej 3 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 opakowanie(...)wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić
Malinowo w kuchnifarsz. Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki
KuchniaWeDwoje.plskładniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 150 g cukru, drobnego 125 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: 200-300 g borówek wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch(...)Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 20-30 min., następnie wysuwamy z piekarnika wykładamy
Domowy Smak Jedzeniamleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklankę mleka z 2 łyżkami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie proszek (budyń). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budyń. Całość ponownie gotujemy ciągle mieszając
Słodkie okruszkidodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest po prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jaj 130 g czekolady 75 g masła 200 ml mleka 220 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru 4 łyżki kawy(...)rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy pokrojoną czekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
Kuchnia ŁukaszaPowstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki:300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru waniliowego, szczypta soli, jajko, 1 łyżka śmietanki 30%, 700 g wypestkowanych wiśni. PrzygotowanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 100g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, pokruszony twaróg oraz mleko i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wym. 35x25cm. Na środku rozłożyć wypestkowane i odsączone wiśnie, zostawiając
Z miłości do słodkości