ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:138/767)

Sticky toffee pudding 108

podawany z sosem toffi lub kremem waniliowym. Moim zdaniem najciekawszy jest sposób pieczenia tego ciasta – na parze. Składniki na ciasto: 200g rodzynek 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80g masła 150g cukru brązowego 100ml mleka Składniki na sos: 200g cukru brązowego 50g masła 200ml śmietany kremówki łyżeczka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Rodzynki zalej wrzątkiem(...)możesz przygotować ciasto. Mikserem ubij masło z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jedno jajko cały czas miksując a zaraz potem drugie. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowane rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj w przełóż do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem. Ciasto zakryj folią aluminiową i piecz w kąpieli wodnej około 45 minut

wysmienity
Szarlotka z budyniem 268

Masa: - 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka) - 1/2 l tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka(...)drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić. Masa: Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem. Połączyć

Kubki smaku
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 237

łyżeczka ekstraktu z wanilii        pół łyżeczki proszku do pieczenia        szczypta soli     masa kokosowa:       200g wiórków kokosowych       500ml mleka       160g masła       2 łyżki mąki ziemniaczanej       3 łyżki cukru(...)koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min.  Wystudzić masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier  i chwilę pogotować

Amatorka kuchenna
Piegowaty wieniec 214

ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam. Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła (250g) 100 ml mleka 2 łyżki(...)Dekoracja: kolorowe kandyzowane owoce Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając  porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 193

wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka(...)proszek do pieczenia, cukier puder, mieszamy i przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki, następnie dodajemy żółtko, chwilę siekamy i szybko zagniatamy rękoma (im krócej to trwa, tym ciasto jest bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 60 minut.      350 ml mleka

Rozpustne gotowanie
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 149

mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie miał gładką konsystencję

Smiling Shrimp
Wyjątkowe ciasto marchewkowe. Ze śliwkami 151

Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml mleka 75 ml oleju 150 g marchewki 3-cm kawałek świeżego imbiru dodatkowo: 350 g śliwek kruszonka: 55 g mąki pszennej(...)pestki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać, dodać olej i mleko, wymieszać. Imbir zetrzeć, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać marchewkę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Posypać ciasto kruszonką. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 180

orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej(...)misce mieszamy mąkę z proszkiem, w drugiej rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 290

łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki naan, które potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Do miseczki przesiałem 500 gram mąki pszennej typ 450. Dodałem do niej dwie łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych drożdży i pół łyżeczki proszku do pieczenia. 250 ml mleka ogrzałem do temperatury pokojowej i również dodałem do mąki. Całość lekko wymieszałem

Wyprawy kulinarne
Cobbler z rabarbarem 191

strony food.com z moimi modyfikacjami.  Składniki: na spód: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru na ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g zimnego masła 1 jajko 1/2 szkl. mleka Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wysmarować masłem. Rabarbar pokroić(...)kostkę, wymieszać z cukrem i przełożyć do formy. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.  Dodać masło i wyrobić całość na kruszonkę.  Jajko wymieszać z mlekiem i dodać do kruszonki. Wymieszać wszystko widelcem, aż powstanie ciasto.  Wyłożyć je łyżką na owoce, nie wyrównywać ciasta.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut

wyzwania kuchenne
Murzynek Bambo 440

murzynek z masą czekoladową. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. To idealny deser do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu czekoladowego(...)Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną mocną kawą parzoną. 3: Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszam budynie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fale Dunaju z truskawkami 141

PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 i pół łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół litra mleka 1 cukier wanilinowy pół czekolady(...)cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st. MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki

Gotuję Testuję
Fale Dunaju z Wiśniami 110

wybierzcie wydrylowane, żeby przez pestki nikt zębów nie stracił;) 300 g masła 250 g margaryny 275 g cukru 5 jaj 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 11 łyżek + 440 ml mleka 2 łyżki kakao 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (na 3/4 l mleka) 300 g gorzkiej czekolady/  kuwertury trochę śmietany kremówki tłuszcz do wysmarowania(...)formy 1. Wiśnie odcedzić. 300 g masła i 225 g cukru utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek mleka. Miksujemy. . Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Rozprowadzamy je w miarę równomiernie po całości. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao. Miksujemy

Kuchnia smaków
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 212

skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym(...)klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego 100 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 100 ml mleka roślinnego 1/2 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Bardzo łatwe ciasto ucierane z truskawkami 305

kogo: dla fanów truskawek dla szukających przepisu na ciasto z sezonowymi owocami dla lubiących proste w wykonaniu wypieki Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 250g cukru (najlepiej drobnego) 3 jajka 190ml mleka Składniki na owocowy wierzch: truskawki (ok. 300g)  lub inne owoce - ok. 2,5 szklanki owoców 3 łyżki brązowego cukru

Mania Wypiekania