miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 150g cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć(...)dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z kakao i cukrem. Ostudzone
Di gotujewiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej(...)ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego
The Sweet DamselBlondie to jasna wersja popularnego brownie. W oryginale ciasto ma dodatek białej czekolady i zwykłej mąki, ale z rodzimej wersji postanowiłam zostawić tylko nazwę :) Ciasteczko jest niezwykle miękkie, pulchne i niesamowicie wilgotne. Jest także bardzo proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie(...)własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty
Chocolate Muffin BlogAmaretto (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu kokosowego) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych Lukier: 1 szkl cukru pudru 3 łyżki mleka (część można zastąpić likierem Amaretto) Dodatkowo: ok. 24 pralinki Rafaello płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! To bardzo ważne... w innym wypadku babeczki(...)likier i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno papilotek umieszczonych w gniazdkach formy na muffinki. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę Rafaello i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez
Nastoletnie Wypiekaniedużą ilością bezy, więc wycisnęłam tylko dwa rzędy kleksów. Jak dla mnie idealnie! SERNIK ROSA CIASTO 3 żółka 1/2 szkl cukru 250 g margaryny lub masła 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TWAROGOWA 1 kg twarogu z wiaderka 2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy BEZA(...)białka 1/2 szkl cukru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margaryną lub masło i posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń, olej i ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka ale taka właśnie ma być
Pieguskowa Kuchniaprzygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią(...)rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.Z ciasta formujemy okrągły bochenek
Kulinarne przygody Gatitybiszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad(...)szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką
Ze smakiem i z pasjąmąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek
Mania Gotowaniapszennej, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3 łyżki kakao, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki dżemu z wiśni, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa
Z miłości do słodkościcieście. A właśnie dzisiaj chciałem przedstawić fajny pomysł na wykorzystanie tabliczki gorzkiej czekolady. Polecam wszystkim amatorom ciast – a w szczególności czekoladowym łasuchom. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wkładamy(...)się rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach
Jacob Tastesprzyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru(...)laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni C przez około15 minut
Gosia gotujekawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła(...)ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać ekstrakt z wanilii i masę miodową. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki na godzinę. Następnie podzielić ciasto na 4 części, pierwszą rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 20x30cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z pozostałymi porcjami ciasta postępować tak samo. Masa budyniowa: Mąkę, żółtka
Zapiski Młodej Żonyłyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy: 450 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru łyżka kakao 200 g masła 3 łyżki startych orzechów włoskich Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około(...)sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C. Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami(...)czas nagrzewania piekarnika blachę z kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna
Opowieści z piekarnikałyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto(...)jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy w maszynce
e-PrzepisyKulinarne