ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:126/767)

Babka marmurkowa 128

się nie dzieje, ciasto nie rośnie..co za pieron -myślę sobie, ano taki , że zapomniałam o proszku do pieczenia..No i co teraz robić? a no nic, czekać aż się upiecze...upiekło się, ale to już nie to..Oryginał możecie zobaczyć   tutaj  i zrobić takie ciacho, oczywiście z proszkiem do pieczenia. 4 jajka 1 i 1/4 szkl. mąki(...)pianę z dodatkiem soli i połowy ilości cukru. Margarynę utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe muffiny o smaku karaibskich wakacji 131

łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Mus: 1. Mango zblenduj na gładko razem z cukrem, miętą(...)dokładnie. 3. Podgrzewaj na najmniejszym gazie ciągle mieszając tak, żeby mus zgęstniał, ale żółtko się nie ścięło - to ważny punkt w jego przygotowaniu! 4. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia. Ciasto: 1. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Całość: 1. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. 2. Każdą z nich wypełnij ciastem do 1/3 jej wysokości. 3. Na ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orzeszki z kremem "Bueno" 526

piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować(...)rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić, dodać orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Maślane ciasteczko
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 143

cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a po około minucie ubijania, olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1). Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec

Świat Ciasta
Placek czekoladowy babci Basi 99

czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki, 275 gramów cukru drobnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, 100 gramów miękkiego masła, 3 jaja, Ponadto do posmarowania placka : dżem morelowy(...)gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek )   Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto

Pysznosci Babci Basi
Miodownik królewski. 243

proszku do pieczenia  1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 l mleka   3 budynie czekoladowe Winiary   2 łyżki mąki    1 cukier waniliowy   2 łyżki cukru 3 łyżki masła   1 słoiczek powideł śliwkowych ja użyłam firmy ORZECH Polewa : 2 tabliczki czekolady  2 łyżki  śmietanki 12 %   starty wafelek Knoppers do dekoracji Wykonanie ciasta(...)cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę, olej i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i wymieszać. Wlać do gotującego mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 176

Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego(...)wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z serem i chrupiącą wkładką. 105

Postawiłam na ser i pomarańczę, ale tego było mi za mało, miałam ochotę na coś ekstra i sobie  zaszalałam.😊 Ciasto: szklanka mąki szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka jajko łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia Nadzienie: 2 wafelki  Lusette 200 g serka naturalnego duża pomarańcza cukier puder Składniki

Dieta moja pasja
31. Bajaderka KASI 141

przepis na bajaderkę pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl czyli z margaryny Kasi. Wychodzi naprawdę smaczne. Polecam ciasto: 250 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2  szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko

Jadło i czytadło
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 279

pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.      W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Połowę porcji mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczony budyń, gotujemy do chwili, aż będzie gęsty, studzimy. do jeszcze ciepłego budyniu(...)mieszamy.      Teraz czas na kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na nim rozsmarowujemy budyń z wiśniami, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 148

pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.      W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Połowę porcji mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier lub dżem i rozpuszczony budyń, gotujemy do chwili, aż będzie gęsty, studzimy. do jeszcze ciepłego budyniu(...)mieszamy.      Teraz czas na kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką, na nim rozsmarowujemy dżem wiśniowy, na nim budyń z rabarbarem, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Tort naleśnikowy 192

ciasto naleśnikowe, ale może skorzystacie z mojego. Z tego przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb.    Składniki na ciasto naleśnikowe:        - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli        Składniki na masę serową:                                 - 900g twarogu (polecam domowy, ale może  być też półtłusty lub mascarpone

mojewypiekiinietylko
gofry orkiszowe ze stokrotkami 146

składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej orkiszowej 500 g mleka 70 g oleju 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek. Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem. Piec w nagrzanej gofrownicy

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku 147

cukru pudru  1/2 łyżki ekstraktu z wanilii  ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez(...)minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę i mleko. wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2 papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania