ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:767/1309)

Szarlotka z pianką 223

podczas obróbki.  Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu(...)posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda

Kuchcik gotuje
Ciasto czekoladowo - kawowo - kokosowe 348

wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 190 stopniach(...)budyniowych ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i wystudzić. Złożenie ciasta:  Oba blaty cappuccino nasączyć ponczem. Na jeden wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć go wkładką kokosową. Rozprowadzić kolejną 1/3 porcję kremu. Nałożyć drugi blat cappuccino. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z cukinią 158

jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości 30 cm 300 g zielonej cukinii 300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa 3 czubate łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już

codojedzenia
Tarta z rabarbarem i bezą 154

Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około

UgotujmyTo.pl
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 293

odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z  cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 262

centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można(...)biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt z 3 jajek: Z resztą składników postępujemy dokładnie tak samo, jak opisałam powyżej. Z tym, że biszkopt pieczemy w mniejszej formie, a masę możemy sobie przygotować w czasie, gdy duży biszkopt jest w piekarniku i później możemy już tylko zamienić blaszki. Krem owoce leśne: Owoce rozmrażamy i 1/2 całych owoców (pozostałe na razie

Ratunku obiad
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 207

razie, nie najlepiej. To też genialny pomysł na przemyt kaszy gryczanej. A także sposób na chandrę i smutek. Taka ilość czekolady w jednym wypieku nie zdarza się często. CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml wody 150g cukru trzcinowego 150g masła 200g gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/2 laski wanilii 100g mąki pszennej(...)dodaję sól, przestudzoną czekoladę z masłem i wydłubane z laski wanilii ziarenka. Miksuję razem  na jednolitą masę, a następnie dodaję przesianą mąkę. Również miksuję. Na samym końcu wrzucam pulpę z kaszy i cukru. Dokładnie miksuję. Batoniki drobno kroję, dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Na wierzchu umieszczam posiekaną

W kuchni Karmel-itki
,,Pistacjowa rozkosz” 89

Prezentuję Wam dziś ciasto intensywnie pistacjowe, mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten aromatyczny wypiek pistacjowy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego(...)nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę

Podróż w kulinaria
Klasyczna karpatka 361

przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą(...)momencie należy bardzo uważać, żeby masa się nie zważyła. WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na godzinę do lodówki. Możemy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam, bo karpatka i tak jest już wystarczająco słodka :)). Kroimy w kwadraty i podajemy. Smacznego!  UWAGI:  Ciasto można upiec na raz na blaszce 40x30

My Culinary Art
Szarlotka na cieście kruchym 210

śmietany; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać(...)wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez dwie minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik należy nagrzać do 180 o C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar

In my kitchen
Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne 145

wlewamy wodę. Mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na bok na 20 - 30 minut, żeby pieprz dodał smaku całości. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Olej na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy do 190 stopni. Temperatura jest tutaj niezwykle ważna, bo jeżeli będzie niższa cukinia nasiąknie tłuszczem. Mieszamy ciasto. Moczymy w nim cukinię i od razu wrzucamy na patelnię

Życie zamknięte w smaku
Madeira cake 156

dietę chwilowo jestem zmuszona piec ciasta bez kremów. Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam  tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników. Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła lub margaryny 150 g drobnego cukru   + dwie łyżki na posypanie 4 jajka Otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 płaska łyżeczka(...)Sposób wykonania: Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką jasną masę. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto "Zośka" 652

mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe  Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy(...)dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy

Kuchnia u Bietki
Szarlotka po włosku 152

włoskie przysmaki.  Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy(...)puszystą, jasną i dość sztywną masę. (Potrwa to około 10 minut.) Ubijając, dodać masło. (Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".) Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka i resztę mąki. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 40 minut w 180 stopniach.   Ciasto ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Tureckie ciasto szpinakowe 164

Składniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć(...)wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut

O kuchni z uczuciem
Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami 186

Musiałam wykorzystać jogurt który mi pozostał więc postanowiłam upiec kolejne ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 315 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 ml jogurtu 200 ml oleju puszka brzoskwiń lub inne(...)owoce. Sposób wykonania. Całe jajka utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut

Na słodko lub wytrawnie