ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:764/1309)

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem 145

mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne

VioletoweKucharzenie
Pączki z czekoladą i rodzynkami 180

Żółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem

Kuchnia w czekoladzie
Owsiane ciacho z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :) 187

pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki.  Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj.  Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę.  Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut

Zdrowie na języku :P
Cynamonowe kamulce 147

musi być koniecznie miękka, czyli mieć temperaturę pokojową, inaczej przy ubijaniu jej z cukrem nie wyjdzie nam puszysta masa. Czyli zaczynamy od ubicia margaryny z cukrem. Dodajemy następnie jajko i dalej ubijamy. Dosypujemy suche składniki i możemy już mieszać łyżką. Ciasto nie powinno się kleić, ale będzie mokre. Oddzielamy małe porcje i formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć

Karczma Honorietty
Szybka tarta z pesto, pomidorami, oliwkami i szynką szwarcwaldzką + przepis na pesto 144

pieprz - sól Przygotowanie pesto: Orzeszki prażymy i studzimy. Miksujemy razem orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją.  Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka

Życie zamknięte w smaku
Drożdżówki z makiem 188

masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży  szczypta soli 50 dag mąki  80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Placek z brzoskwiniami 216

proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie.  Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto na blaszkę (20cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Pieczemy ok. 45 minut

Aga w kuchni
Szpinakowe naleśniki 164

Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 186

nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka wlewamy śmietankę i mleko, które następnie gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy

Kuchenne Wariacje
dietetyczne muffinki z masła orzechowego - bez mąki, cukru i tłuszczu // peanut butter muffins - flour, fat and sugar free 191

jajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut

chili & sugar
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 153

koniec na 2-3 minuty zwiększam prędkość (do czwórki), by wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około

Moje Qulinaria
Serowe placuszki Nigelli Lawson 132

pianę żółtka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy twarożek,mąkę miksujemy na jednolitą masę na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka imbirowe (świąteczne) 247

odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh.  Na duży talerz wsypałam brązowy cukier

apetytnapieczenie
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 263

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą. Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty.  Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony

wyzwania kuchenne
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 226

łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na puree mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową klasycznie podane spätzle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!