Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła(...)czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy
Słodkości i nie tylkoFajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami zbliża się jesień, przypominają mi o tym śliwki i ich zapach. Ciasto oraz kawę podałam na New Hollins Gold Porcelana Bogucice 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 500 g śliwek(...)miksując dodajemy po łyżce mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniegrubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem
My simple kitchenFormę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem samo dno (w oryginale potrzeba użyć 3-ch form o tej średnicy i każdy blat ciast piec osobno, ja jednak piekę cały spód na raz w jednej formie, wydłużając czas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni(...)ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz
Słodko-Słony Świat Ilony375ml) 6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzch Jeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam masą krówkową. Przydusiłam drugim blatem. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, ostrożnie dodałam lekko stęgniętą, zimną żelatynę, ubiłam razem. Szybko wyłożyłam na ciasto. Posypałam chrupkami, wstawiłam do lodówki na min. 1,5 h. Smacznego
W kuchni Karmel-itki"Muszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo
Słodkie PrzyjemnościTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Składniki (na formę 25 x 37 cm): ok. 20 sztuk śliwek 5 jajek 3 szklanki mąki szklanka cukru(...)Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek
Kulinarne Przebojeszklanka mleka 3 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli 500 g mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników. Pamiętajcie aby jedno białko zostawić do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odrywać się od brzegów miski
ciastkarnia na kruchym spodziewarto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy(...)ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę
Ratunku obiadproszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-maślanej i energicznie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulę, podzielić ją na trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty (ja użyłam okrągłej
zabawa smakiemkrok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę(...)roztopioną czekoladę, ponownie wymieszać. Połowę masy przełożyć do tortownicy. Na niej ułożyć plastry banana, przykryć resztą masy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać. Po 5 minutach wyciągnąć formę z ciastem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi
Domowa Cookierenka AgiPyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu. Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewięc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam na to puchate ciasto. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobie(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy z masła dodać przesianą mąkę i sok raz skórkę z cytryny, zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę jeżyn. Wyłożyć ciasto i resztę owoców, lekko docisnąć. Piec w 180*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaogóle. Sezon truskawkowy trwa ..więc moje ciasto jest z truskawkami [ dwa ciasta z truskawkami czekają jeszcze w kolejce do opublikowania] ..ale do tego ciasta można wykorzystać różne owoce..ciasto jest bardzo smaczne..polecam.. 200 g masła pokrojonego na kawałki [ dałam margarynę] 200 g cukru 1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej(...)miski wsypać cukier,cukier waniliowy,dodać jajka(wszystko w podanej kolejności) i utrzeć na jednolita masę jajeczną.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia [wymieszałam razem ze sobą ].Wymieszać,jak już połączą się składniki wlać powoli przestudzone masło i mieszać jeszcze przez chwilę.Gotowe ciasto przelać do tortownicy[ 22 cm] wyłożonej papierem , a na to owoce . [ja wylałam połowę ciasta
Moje domowe kucharzeniełyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy(...)blendera i ponownie miksujemy. Towotnicę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatity