ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:763/1309)

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 124

roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka: 25 g masła(...)konsystencją powinna przypominać duże okruchy chleba). Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając

My simple kitchen
Ciasto zebra 264

łyżek) do obsypania tortownicy kolorowa posypka Przepis: Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao

Emcia Pichci
Murzynek z gruszkami 232

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2  szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)kakao, rozpuść w rondelku. Wlej olej i 1/3 szkl. wody. Wymieszaj i ostudż. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią

Słodkości i nie tylko
Baba wielkanocna. 192

puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy  skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Ciasto z jabłkami 176

nasienne i pokroić w plasterki. Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone masło, śmietanę i dokładnie zmiksować. Blaszkę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, rozsmarować, na ciasto rozsypać rodzynki i dość gęsto porozkładać plasterki jabłek delikatnie wciskając.  Na wierzch wyłożyć

Mix smaku
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 134

sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru,pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki.Wymieszać na jednolitą masę.Tak przygotowany rozczyn ostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć

Niespełnione zdolności kulinarne
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ 186

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt

RAROSSA
PANI WALEWSKA 647

wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować(...)gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Babeczki z uszami 201

Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy

Ciastkozercy
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 228

ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, żeby dokładnie połączyły się ze sobą. Do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przed 20 minut.  I teraz pojawiają się schody...      Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem pominęłam ten etap(...)pustego miejsca, żeby z kolei nic nie wypłynęło, bo za dobre, żeby się zmarnowało. Smarujemy jeszcze masą po wierzchu, na samej górze układając ostatniego Milky Waya poszatkowanego na kosteczki. Wstawiamy do lodówki na noc, żeby krem zgęstniał.      Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam w życiu. Dlatego dorzucam moją ulubioną piosenkę Comy, bo dobrego nigdy za wiele :) insertCookd

sama złodycz
Czekoladowa lawa - chocolate lava cake 172

Zabierałam się za to ciasto, zabierałam i nie mogłam zabrać. Ale w końcu się udało! Mocno czekoladowe, gorące... Czekoladoholikom na pewno się spodoba i zasmakuje :)   Składniki (na 6 ramekinów): 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 150 g masła 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki 3 jaja 3 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło i czekoladę roztopić(...)waniliowy i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać żółtka, jajka i chwile miksować do połączenia się składników. Masę przelać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych gorzkim kakao. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec z termoobiegiem przez około 15 minut. Wierzch ciasta powinien wyglądać jak upieczony biszkopt, a ciasto w środku pozostać płynne - obserwujcie Wasze ciasta, bo jak sami

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort marchewkowy z ananasem 195

Zaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe . Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort ! Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest kokosowy cukier i kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny(...)rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka

codojedzenia
Quiche? a może jednak tarta…! 198

także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem(...)mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Do dzieła!!! Zagniatamy z podanych składników ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Ciasta wyjdzie

sierotka maRysia w kuchni
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 423

akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.Polecam!SKŁADNIKI:BISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier(...)powstanie gładka masa.Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę

Ostra na Słodko
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej 370

bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego. Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników. Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) : 2 jajka (całe) 1/2 szkl. cukru  1 mały cukier(...)wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia. Lekko przestudzone ciasto wyjąć

Grunt to przepis!