ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:754/1309)

Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią 154

mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy  łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic

Słodkości i nie tylko
C - Owocowe placuszki na maślance 192

ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Amelka i deser z robalami - FILMIK 151

Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki homogenizowane i dokładnie mieszamy. Ciasta kruszymy (najwygodniej przy użyciu  urządzenia rozdrabniającego) i dodajemy pozostały serek homegeznizowany - mieszamy. Do miseczki, pudełka bądź innego naczynia  wykładamy połowę masy ciemnej (ciasteczkowej), następnie połowę masy jasnej i ponownie masa ciemna i jasna. Całość posypujemy delikatnie kakao

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami 472

dowolnych owoców cukier puder do oprószenia  Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami: Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania bardzo puszystej masy. Następnie, nie przestając ucierać stopniowo dodajemy po jednym jajku (za każdym wbiciem jajka dość długo

Słodka Strona
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 196

pszenną chlebową oraz mąkę razową i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę zakrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce, w temperaturze pokojowej. Dobrze przefermentowany leaven powinien unosić się na wodzie - zróbcie test - do miseczki nalejcie wodę i dodajcie łyżkę leaven - jeśli unosi się na powierzchni wody możecie robić ciasto właściwe, jeśli nie - potrzebuje jeszcze czasu na dalszą fermentację. Ciasto właściwe

Plate of Joy
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 172

żywiole :) Wczoraj miałam przed sobą wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego(...)jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Kaszak 285

łyżki mleka. Ponadto: małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie). Przygotowanie: Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotować z masłem (margaryną) i cukrami ( dość często mieszać). Gdy się mleko zagotuje powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, ściągnąć z palnika lub na bardzo wolnym ogniu pozostawić(...)masa jest już jednolita, wylać ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę herbatników. Przygotować polewę: Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem pudrem i mlekiem. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić

W kuchni u Moniki
Pączki 264

Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka(...)łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu

UgotujmyTo.pl
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem 283

Pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki(...)Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odciśnięty szpinak. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut.  Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić

Monia miesza i gotuje
piegusek na białkach 154

proszkiem do pieczenia oraz makiem, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu opcjonalnie dodajemy bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 146

przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić(...)minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5  do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec:  35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Creme Patissiere : 1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować

KreatywnePiny
Placek dyniowy z bakaliami 234

mnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki: ( duża porcja, na dwie keksówki ) * 1 szklanka mąki pszennej(...)jednym jajku. Ucierać do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto

kolorowotorcikowo
Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu 276

żurawinę i miód (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i na koniec mąkę orkiszową (k). Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny. Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej próbie użycia noża  rozpaść się na kawałki;)  Ale było

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) 161

koniec dodajemy kakao z mąką (najlepiej stopniowo – w trzech partiach) i mieszamy je z ubitą masą bardzo delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, starając się nie zniszczyć ubitej piany, ponieważ im mniej piana nam opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie nasz biszkopt. Ciasto wylewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka(...)razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną – ok. 1/3 całej masy. Potem przekładamy kolejnym blatem z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim - nasączamy, smarujemy konfiturą, układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną. Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Mając już poskładany

psgotujemy
Niezawodne ciasto majonezowe z owocami 218

dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Do masy jajecznej dodać olej, majonez, ocet, wodę i wymieszać, można mikserem na małych obrotach.Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.Ciasto wyłożyć do blaszki (24/30 cm) lub tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu poukładać przygotowane owoce.Piec

Mix smaku