ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:754/1309)

Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 146

mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów(...)całe orzechy włoskie, siekamy je na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie

Be Fit Be Strong
Keks czekoladowy 184

jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski + film 114

Piernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm  na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)cukier. Podgrzewamy , stale mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą . Całość odstawiamy z ognia do wystudzenia . Do wystudzonej masy miodowej dodajemy mąkę , mleko, jajka, wsypujemy przyprawę do piernika , kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mieszadłami z miksera. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki

Smakowite Dania
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 102

owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce(...)puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch  ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę:  z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 169

włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.   4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie(...)dnem. Polewa:5. Do rondelka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać ją na ogniu przez około 3-5 minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Babka w polewie czekoladowej 175

ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu

Kuchnia Danusi
Sernik nowojorski 323

Sernik pojawia się u mnie na blogu po raz trzeci. Najpierw masa serowa zawitała w seromaku , a cała historia sernika opisana została we wpisie o serniku

Jacob Tastes
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami nr 2 128

mocniej od cukru, jednak według mnie to ściema;/) Sposób przygotowania: Ser, jajka, kisiel, proszek do p., STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto drożdżowe z wiśniami + film 146

razem zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , które nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych wystarczy dobrze zmiksować wszystkie składniki , poczekać aż ciasto wyrośnie , upiec a następnie zajadać do woli. składniki na formę o wymiarach  29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)małym ogniu rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru na prawie białą masę . Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone drożdże . Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i wlewamy wystudzoną margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut . Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę  na wierzchu układamy umyte i wydrylowane wiśnie

Smakowite Dania
Profiterolki z kremem adwokatowym 179

Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2

Kto ugości moich gości?
Eklerki 149

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Eklerki to wypiek z ciasta parzonego z kremem budyniowym. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Dla mnie o 

Marta Gotuje
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 192

ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać.  Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera.  Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy. Do masy jajeczno(...)koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z jabłkami 181

chce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt:  - 5 jajek  - 1 szkl. cukru  - 0,5 szkl. mąki tortowej  - 0,5 szkl(...)budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka:  - 10 dkg wiórków kokosowych  - 3 łyżki cukru  - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto

Moje domowe kucharzenie
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 891

przepyszne pełne jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ” SKŁADNIKI 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 50 dag jagód cukier waniliowy 3 łyżki cukru Do posmarowania: jajko oraz 5 łyżek mleka SPOSÓB(...)letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć

RAROSSA
Chlebek bananowy na jesienne smutki 124

gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo nam przypadła do gustu. Pachnie i smakuje kawą i bananami, i choć nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to nie można mu się oprzeć. To takie ciasto tylko dla rodziny albo bliskich przyjaciół, które je się, popijając gorącą herbatą z dużego kubka, z puchatymi, różowymi skarpetami na stopach. Tak zdecydowanie smakuje najlepiej.Kawowy chlebek bananowySkładniki:(na keksówkę 11x25(...)pszennej1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek)1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejBanany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania