ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:746/1309)

Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką 105

jest już lepiej, a ja muszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?"Składniki:3 jajka150(...)ubijamy.W drugiej misce przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy.Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wsypujemy mąkę i cukier oraz małe kawałeczki masła. Zagniatamy opuszkami do momentu powstania małych okruszków, odstawiamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy. Na wierzch ciasta układamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Piernik – szybko i tanio 543

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;)  Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową.Składniki:2 szkl. cukru1 kostka masła lub margaryny2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki)2 jajka4 szkl. mąki2 szkl. mleka1,5 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuprzyprawa do piernika2 łyżeczki(...)sody oczyszczonejWykonanie:Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu dodać 2 całe jajka. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki  cały czas mieszając dokładnie mikserem (na zmianę po trochę mleka i mąki wymieszanej z przyprawami, sodą i kakao). Wlewamy do blachy wcześniej wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej

kuchcikownia
Sernik na zimno z owocami 142

Twaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny.     Składniki:  - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)masy serowej i równamy powierzchnię. Na masę serową układamy druga warstwę herbatników. Na herbatniki - pozostałą masę serową. Na masę serową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki.  Gdy  galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć

mojewypiekiinietylko
Jak sprawić przyjemność dziecku. 289

malinowy z galaretką na swoje trzecie urodziny. Hmm, jak tu odmówić dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej(...)galaretką składniki przepis na biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt

Przysmaki Karolki
Babeczki "Kapelusze Wiedźmy" 128

mlecznej  Składniki na krem:4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła1 szklanka mleka1 szklanka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegopomarańczowy barwnik spożywczyDodatkowo:100 g czarnej masy cukrowej50 g pomarańczowej masy cukrowejposypka białe perełkiZbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy(...)Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać budyń z mąki

Świat Ciasta
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 152

miksera ubić (utrzeć) całe jajka z ksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda(...)łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę mleka i mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej wody i energicznie zamieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie oblać nią babkę. Polewa ganache: - 100g gorzkiej czekolady - 120g śmietany kremówki W rondelku roztopić czekoladę

Smaczne Zdrowe
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 159

konsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne wersje smakowe na jego bazie - z orzechami, mocno(...)czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu.Ostudzić.Smacznego!To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z budyniem waniliowym 152

powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Ciepłym budyniem nadziewamy babeczki, dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z  pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć

Kulinarne przygody Gatity
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 158

chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystko razem wymieszać, jeśli masa jest zbyt sztywna należy dodac nieco więcej wody ale nie rozrzedzać maksymalnie! Przykrywamy misę z bigą folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 16 godzin. Ciasto właściwe: 610g mąki chlebowej 70g mąki pszennej razowej 510g wody 20g soli 4g drożdży instant

Mia Cucina Sofieta
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 133

zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam(...)szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie

Słodkie Przyjemności
Tort Opium wg Aleex 79

białek resztę cukru, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa bezowa. 6. Do masy bezowej dodać utartą masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. 7. Dodać przesiane wcześniej mąki i kakao, i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. 8. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć(...)jednej łyżce, co bardzo ważne – stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. 15. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. 16. Masę bezową podzielić na dwie części. Wypełnić nią narysowane koła, wyrównać. 17. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i od razu zmniejszyć temperaturę do 120ºC

W mojej kuchni
Puszyste placuszki z miodem FIT 176

pieczenia  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka mam ubite dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy

Mój Smak
Leciutkie placuszki serowe z miodem 135

kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać

Słodkie okruszki
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 156

cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny z porem i mozzarellą 154

drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.  Piec przez około 25 minut

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania