ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:743/1309)

Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 136

wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść(...)ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś energię trzeba produkować; również jako przegryzka - zamiast tabliczki czekolady albo dwóch - dla zabieganych matek karmiących i tym podobnych przypadków ;) P.s. Ostatnio w ramach eksperymentu na eksperymencie :P domieszałam do masy mąki jaglanej - placek wyszedł suchawy więc: - przekroiłam każdy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 89

kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego!?). Ja Wam radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy(...)ryżowego, 2 jajka aż całość będzie zwarta ale jednocześnie miękka (plastyczna). Na końcu dodajemy pistacje, mieszamy i masę przenosimy za pomocą łyżki do keksówki. Pieczemy ok 60 minut w rozgrzanym do 150 – 160 stopni, studzimy. Dajcie znać czy przepis na ciasto się sprawdza. Smacznego! ps. Ciasto nie rośnie ze względu na dodatek mąk bezglutenowych. Jest dość zwarte, ale puszyste

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z frużeliną truskawkową 376

ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z budyniem i owocami 204

wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli masa budyniowa 1 l mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego(...)małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta.  Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę

Monia miesza i gotuje
Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem 153

ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta nie ma.. no cóż, to chyba oznacza, że im bardzo smakowało :) Składniki: 300 g obranego, pokrojonego w kosteczkę rabarbaru 1 pełna szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 4 łyżki cukru(...)mieszamy łopatką z masą. Formę (w miare małą, najlepiej okrągłą) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Staramy się w miarę równo ją wyłożyć. Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy rozdrobnionym masłem i cukrem (według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem

Czarnawisienka
Pyzy z mięsem 167

odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta: 1 kg obranych ziemniaków gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. 2 kg obranych, surowych  ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy mocno z nadmiaru soku - sok zbieramy(...)były wodniste możemy dodać ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub nieco więcej - zależy od rodzaju ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Następnie przygotowujemy pyzy: najlepiej zrobić jedną pyzę na próbę i ją ugotować - żeby sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt luźne i czy się nie rozpuszcza pod wpływem wody (jeśli na próbie wyjdzie, że pyzy

psgotujemy
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 140

Pamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym

Blondynka Gotuje
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 143

Ciasto biszkoptowe Camargo 2 Składniki : 50 dkg żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać na sitko i przesiać powoli wprost do ubitej masy cały czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec na złoty kolor. Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 328

trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO STEFANIA Z MALINAMI 189

Pewnie wszyscy doskonale znacie  Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką.  Przepis podpatrzyłam na blogu  Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny na zakwasie i piwie 147

zdejmujemy z ognia. Powoli mieszając wszystko trzepaczką dodajemy mąkę. Powstanie błyszcząca gęsta masa. Studzimy mieszaninę i dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zostawiamy przykryty ściereczką na 20 godzin.Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę

W kuchni wieczorem
Łatwe ciasto limonkowe 115

puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam.  2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierwsze cupcakes 156

warto.Teraz siedzę i mogę je kosztować. Tylko nie wiem którego wybrać. Składniki na ciasto szklanka mąki  100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć

AZgotuj!
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 164

temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem

kolorowotorcikowo
Gofry z płatków kukurydzianych 219

Produkty potrzebne: Ciasto; jajko  4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko  2Szklanki mąka   1Szklanka płatki kukurydziane  2Szklanki cukier wanilinowy   1Łyżeczka proszek do pieczenia  1Łyżeczka olej  1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30%  330Mililitrów sok z cytryny  1Łyżeczka cukier puder  1Szklanka sos do deserów; owoce  200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder  3 łyżki(...)troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3.  Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1.  Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1.  Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka

pichciszto

Proponowane wyszukiwania