ciasto nie potrzebuje wyrabiania). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, co powinno zająć ok. 1 godz. (ja kładę ciasto bezpośrednio na lekko nagrzanym kaloryferze). Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Sos pomidorowy: Pomidory myj, natnij lekko, zalej wrzątkiem, zostaw na chwilkę i usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj(...)rozkrusz tofu, zalej mlekiem lub śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Sosy mamy gotowe. W międzyczasie możesz przygotować sobie wszystkie warzywa do pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś
Roślinna - blog wegańskiwszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości(...)ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując ok. 3cm odstępy. W każdej kulce zrobić wgłębienie (użyłam końcówki drewnianej łyżki). W środek wgłębienia wkładać po 1/2 łyżeczki kajmaku, starając się, by pokrywał mniej więcej całe wyprofilowane wgłębienie. Z wierzchu posypać zmielonymi pistacjami. Dobrze jest lekko wcisnąć orzechy w masę
KUCHARNIAwyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło(...)godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujewanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować galaretkę na 1 szklance wody (nie jak w przepisie na 2 szklankach). Polać wierzch ciasta lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce
Kulinarne InspiracjeCiasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki
Milion Smakówzastanawiam się teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem. Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć" , a to ciasto należało prawdopodobnie do owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia(...)każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej na małych obrotach lub łyżką. Tortownicę o śr.26 cm dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier do pieczenia tak, aby wystawał poza obręcz. Także go natłuszczam, a całą tortownicę wysypuję otrębami. Do tak przygotowanej formy wylewam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiowocami. i cieście z jeżynami i michałkami . Całość przygotowania wszystkich tych ciast zajmuje włącznie z pieczeniem 35 minut. Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie, mocno kakaowe i bardzo owocowe. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty i wilgotny, posypany cukrem trzcinowymi cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki(...)puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, kwaśne mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy pokrojone w kostkę nektarynki, jeżyny, posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy(...)dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę oczyszczoną, mleko, sól i przyprawę do piernika. Dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki). W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania. Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami. C.D.N
W mojej holenderskiej kuchniWitajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji, kolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapominając o najczęstszym przypadku czyli.. przepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA(...)jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja. Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą ściereczką, delikatne, pulchne
Symfonia Smakówuzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać. Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną. Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki
Kulinarny karnet Christopherażółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Nie przerywając miksowania, wlewamy mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie
My Culinary Artżółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenieKisiel ugotować w 650 ml wody(...)grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe
Mix smakukilometr, zmotoryzowany nie jestem... O nieeee! Na pewno nie! Zostaję w domu. Ale co zrobić jak ta mi na kanapie marudzi? No coś innego zrobić :) Z czego można zrobić ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła(...)możliwości znów na jednolitą masę rozcieramy. Jajka (białka razem z żółtkami) ubijamy mikserem na puszystą masę, tak z 5-7 minut nam to zajmie. Potem jajka przelewamy do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jak dokładnie wymieszamy to przelewamy do foremki na ciasto, na górę kładziemy ananasa (lub inne owoce, które lubimy) i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Marder&Marder Manufactureszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Powoli wlać olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy. Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki
Moja Galeria SmakuMamy... Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao(...)szklanka cukru) Jajka miksujemy ze słodzidłem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy
Zdrowie na języku :P