ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:757/1309)

Pyszna rolada śmietanowa z galaretką 104

Dziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę  Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500  Kłos-Pol 1 szklanka ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki   Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński(...)Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy koło 10-12 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu

Różowa kuchnia
Sernik z jogurtów greckich 1098

połączenia. Formę (24/36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wyłożyć biszkoptami, a następnie wylać masę jajeczno jogurtową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku

Mix smaku
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 160

teraz z nimi zrobić...I wtedy, zupełnie przypadkowo, na blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne(...)minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Speed 203

jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować

Wędrówki po kuchni
Sernik z żurawiną na zimno 647

serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy

UgotujmyTo.pl
Cytrynowe muffinki z budyniem 134

skórki cytryny   Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje aby wcześniej przestygł. W kąpieli wodnej mieszamy cukier, sok z cytryny, jajka (od razu mieszamy żeby się jajka nie zważyły ze względu na kwas cytryny ) i dodajemy miękkie masło. Wszystko cały czas mieszamy do czasu aż masa osiągnie konsystencję lekko gęstego budyniu. Gdy to nastąpi to odkładamy(...)wcześnie zdjąłem z kąpieli wodnej i przez pół godziny masa nie chciała zgęstnieć. Stwierdziłem, że spróbuję ponownie zanurzyć w kąpieli wodnej moją miseczkę z niedoszłym budyniem tylko przetrzymam nieco dłużej (wcześniej była to lekko zgęstniała woda). To pomogło i faktycznie konsystencja nabrała formę budyniu. Kiedy budyń wystygł wziąłem się za ciasto. Zacząłem od ucierania na wolnych obrotach cukru z masłem

Kuchenne Wariacje
Tort Garfield 141

pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy(24/24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.krem budyniowyBudyń rozrobić w 2/3 szklanki mleka. resztę mleka

Mix smaku
Rabarbarowy szał - najprostsze ciasto świata z rabarbarem i kompot jak u babci 175

Wypijałam kompocik, a potem zjadałam ugotowane owoce. Pycha! Kolejnym smakiem kojarzącym mi się z rabarbarem, jest to pyszne ciasto, z którym się dzisiaj z Wami podzielę. Nazywane jest najprostszym ciastem świata i nie ma w tym nic dziwnego, bo jest wyjątkowo proste i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, a efekt naprawdę powala. Czego potrzebujemy? - 2 jajka(...)myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 2. Jajka, margarynę i cukier miksujemy na jednolitą masę. 3. Wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.  4. Blachę natłuszczamy margaryną lub olejem, a następnie wysypujemy bułką tartą.  5. Ciasto wykładamy do formy, równo rozprowadzamy łyżką. 6. Rabarbar rozkładamy na wierzchu ciasta. 7. Ciasto pieczemy

two broke sisters
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 167

żadnych problemów. Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie(...)cukrem i powoli wsypywać do wody z drożdżami. Zamieszać, dodać pure z ziemniaków i zacząć zagniatać, aż masa zacznie robić się gładka i elastyczna - jeśli trzeba, dodać odrobinę wody (tak zrobiłam).  Dodać olej i nadal zagniatać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.  Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi

KUCHARNIA
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 192

miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 177

Połączyłam mąkę, jajka i masło. Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,  albo zrobić paluszki na słodko dodając

potrawyregionalne
Tartaletki ze sliwkami i migdałami 171

lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką

Anioły w kuchni
pieczony omlet ze smażonymi jabłkami 156

trzy minuty ( jabłka mają się tylko zrumienić). Żaroodporne naczynie (może to być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .  Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato" 184

mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionym sosem - u mnie z pieczarkowym

Kto ugości moich gości?
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 210

ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki(...)proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut

FitKot
Wiedeńskie kruche ciasteczka 134

proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać ekstrakt, zmiksować. Wsypać suche składniki (przesiane!) i ponownie zmiksować do połącznia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne kształty. Piec w 170 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe ciasto na winie - z jagodami 101

Dopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku. Zapraszam :) Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka(...)puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek

Nie tylko w kuchni
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 190

misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 106

składniki połączą się z sobą dodawać stopniowo mąkę i powoli wymieszać. Na powierzchni powinny powstać pęcherzyki powietrza wtedy jest masa jest gotowa.Jeśli zajdzie potrzeba należy dodać łyżkę bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami

Smaczne Potrawy
Kruche cytrynowe ciasteczka 143

1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle

Smaki Przyprawy i Kolory
Kosmiczne oczka 171

przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło lekko twardawe, cukier , cukier waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej części ciasta zrobić dwa wałeczki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 204

Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
MUFFINKI MARMURKOWE A'LA ZWIERZACZKI 128

mokre czyli jajka, mleko, olej. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Następnie masę dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Do każdej nakładamy na zmianę ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy 20 minut

Walijskie Pichcenie
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 200

misce rozmieszaj „pasta madre” z wodą i zaczynem z pierwszego etapu. Dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze, ale mieszaj tak krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp

Grahamka, weka i kajzerka
Z masą budyniową i śliwkami 111

szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka

Motylkowa Kuchnia
Paluszki ptysiowe 195

szczypta soli 4 jajka Dodatkowo: 1białko cukier Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy je do rękawa z tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Razowe wege babeczki 184

Ciasto: 1,5 szklanki mąki razowej pszennej 1 jajo 1/3 kostki masła zimnego 1 łyżka greckiego jogurtu łyżeczka soli Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce 30 minut. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Masa do połączenia z warzywami: 340 gram greckiego gęstego jogurtu 3/4 opakowania fety ( tej najzwyklejszej) 2 jaja ząbek czosnku odrobina soli

AZgotuj!
Sernik migdałowy z malinami 88

schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 100 ml śmietany 30% lub 36% 5 dużych jajek 180 g cukru

Moja Galeria Smaku
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 108

przesiewamy do misy, dodajemy posiekane masło, 3 zółtka, 1/3 szklanki śmietany, szczyptę soli oraz kieliszek octu. Wyrabiamy na jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do  lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko...  Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem

dlaSmaQ
Na dzień dobry - sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką 252

połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia. Masa serowa 750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki) 4 - jajka 200 g - cukru 1 łyżka - cukru waniliowego szczypta soli

Cynamonowe szczęście
Tort śmietanowy 353

jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto

Kulinarne Inspiracje
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 135

sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego

greenscarf
Drożdżowe racuchy z truskawkami 110

rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 146

ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.  Po upieczeniu wystudzić. MASA: Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki.  Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach

Wanilia i Kardamon
Torcik truskawkowo śmietankowy na każdą okazję 159

kwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę 30 % (250 ml) ubijamy z cukrem pudrem (4 łyżki) do powstania gęstej masy. Wykonanie:  Biszkopt nasączamy herbatą z cytryną. Na krążek układamy bitą śmietanę, kawałki pokrojonych truskawek. Przekładamy kolejnym biszkoptowym krążkiem

Mój Smak na Życie
Tort z małych pączków z dziurką 161

miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać

Mama Gotuje
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 135

ubić na sztywno. W drugiej misce utrzeć miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć

MarciochaKucharzy
Babka białkowa z polewą karmelową 138

ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko  oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.  Cukier na karmel wsypuję do rondelka

Ciasteczkowy Potwór
Sernik brzoskwiniowy 540

Potem kolejno dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut.  Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

In my kitchen
Keks | PapilArt - papierowe formy do pieczenia 126

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane bakalie (niezbyt drobno). Delikatnie wmieszać pianę z bialek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć gotowych papierowych keksówek (użyłam keksówki firmy Papilart ). Ciasto przełożyć do formy. Natłuszczonym nożem naciąć ciasto po środku, wsdłuż dłuższego boku

CookYourself
Babka Wielkanocna 182

pieczenia. Jajka wybić do miski, ubić na parze na puszystą masę. Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać  po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona

Kuchnia Danusi
Chocohotopots - gorące czekoladowe ciasto 92

wysokiego naczynia wbić jajko, wsypać cukier puder i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Następnie wlać przygotowaną masę z rondelka i łyżkę mąki. Ponownie wszystkie składniki połączyć ze sobą. 3. Każdą foremkę wysmarować masłem. Następnie dodać przygotowane ciasto. Piec około 12-14 minut w 200°C. Po upieczeniu od razu podawać

Ugotować
Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 185

masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy . Przykryj masę i odczekaj minimum 30 minut. Teraz wstaw wodę, osól ją i gdy zacznie wrzeć zrób mokrymi rękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj na średnim ogniu 15 minut. Jeżeli Twoja kulka po tym czasie nie rozpadła się

Pasje Jolki
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 179

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie

Smakowy Raj
Czekoladowe muffiny 303

waniliowym, cynamonem, kakao oraz proszkiem do pieczenia.  w drugiej misce łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę.  Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.  Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy

Lawendowe Niebo
Friand, Lesmirabelordzie. 166

Piekarnik nagrzewamy do 180*C i umieszczamy papilotki w formie na muffiny. Cukier i masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść

les mirabelles
Ciasto mocno kakowe na dobrą naukę 270

kakao - 1 jajko Przygotowanie: 1. Powyższe składniki mieszamy. W pierwszej kolejności suche, potem dodajemy mokre. 2. Uzyskaną gładką masę przelewamy do foremki posmarowanej tłuszczem. 2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 min. Uzyskujemy bardzo ciemne ciasto, które najlepiej jest jeść np. z dżemem mailowym własnej produkcji. Jest bardzo kakaowe, jak gorzka czekolada :) i ma dużo magnezu. Jest

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Żytnie placuszki z makiem 151

lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik wiedeński puszysty 168

cukrem waniliowym na puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką

Na słodko lub wytrawnie
Sernik kajmakowy 190

ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy) 80 g masła

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kajmakowo - kakaowy 154

pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na masę kajmakowo – kakaową 300 – 400 g masy kajmakowej 1 łyżka kakao 2 łyżki miękkiego masła. Dodatkowo do przybrania: płatki migdałowe migdały całe

Na słodko lub wytrawnie
ROLADA MALINOWA 110

pianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką  Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno

Kuchnia w opałach
TARTA POMARAŃCZOWA 106

pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksować wszystkie pozostałe składniki. Masę (uwaga rzadka) wylać na podpieczoną tartę. Wstawić znów do pieca na około 30 minut, aż masa się zetnie

Kuchnia w opałach
Placki gryczane 136

sody oczyszczonej słodzidło* + dowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Domowa Masa Makowa 178

Chyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3

Słodkie Przyjemności
Kruche cytrynowe ciasteczka 174

kukurydzianejstarta skórka z 1cytrynysok z 1 cytrynyDo polania 1 czekolada mleczna lub gorzkaMasło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle

Kulinarna rozmowa
Dufinki 190

posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo

mojewypiekiinietylko
Placki z cukinii - I wersja 205

jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa masa makowa 167

gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 162

Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy

Pożeraczka, czyli raz adobrze