ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:749/1309)

Tarta dyniowa-czekoladowa 152

cukier. Dodawaj masło po łyżce, aż się wchłonie (włączaj na chwilę malakser). Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia(...)brązowego - 1 łyżka miodu - 1 czekolada mleczna 100g - 2 łyżki kakao - 5 łyżek kaszy jaglanej preparowanej (opcjonalnie) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na kremową masę. Wyłóż nią tartę i przełóż do zamrażalnika (minimum 1h). Jeśli chcesz mieć mocno zbity krem, jeśli wystarczy Ci lekko lejący przełóż do lodówki (kilka godzin

Corner With Recipes
Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 144

zbyt gęsta dodać troszkę mleka. Wszystko zależy od era. Jedna są bardziej mokre inne zaś takie suche. Masę serową przelać do misy multicookera, dodać pianę i wymieszać. Zamknąć pokrywę multicookera i nastawić pogram CAKE i czas 1 godzina i 30 minut.  Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i marynowanymi cytrynkami Eterno.  INFORMACJA O LOKOWANYM PRODUKCIE Cytrynki z rumem Liczba sztuk

ClauditteMissCooking
Tort Miś 149

przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną i niezawodną recepturę, to spokojnie możecie z niej skorzystać. Jeśli natomiast tort ma być dla dzieci, to wystarczy alkohol do nasączenia ciasta zamienić na sok :) Przygotować należy także kilka misiek o różnych średnicach, co ułatwi nam wycinanie kształtów. Warto również już na etapie składania misia ułożyć go na naczyniu lub desce(...)łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko ze sobą łączymy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze

My simple kitchen
Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną 221

przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności .   Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe   1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa(...)pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę. Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej kaszą manna - jak u mnie . Wstawić

Grunt to przepis!
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 155

drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy

kolorowotorcikowo
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 270

staną się widocznie miękkie i pulchne, a większość płynu zostanie przez nie wchłonięta. Moczymy je przez co najmniej 6-8 godzin , mają być naprawdę mięciutkie, nie mogą być suche. CIASTO PANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny(...)mleko. Mieszając składniki suche w mikserze na niskich obrotach, powoli wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy powstałą masę na niskich obrotach do dobrego połączenia. Po łyżce dodajemy miękkie masło, stale miksując, a każdą kolejną łyżkę masła dodając dopiero wtedy, gdy poprzednia idealnie połączy się z ciastem. Po zużyciu całego miękkiego masła (150g) zwiększamy delikatnie prędkość obrotów i zagniatamy ciasto około

Karo in the Kitchen
Ciasto "Leśne smaki" 138

pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić.     Krem: 250g masła lub margaryny,  100 g jagód,  200 g truskawek, 3/4 szklanki cukru.     Masło utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać około 15 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Truskawki umyć, odszypułkować(...)ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.     Wierzch: 300 g truskawek, 200 g jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka

Z miłości do słodkości
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 232

deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami: na formę 24x28 cm wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 200 g masła 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)rozgrzewamy do temperatury 180°C. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i dodajemy do maślanej masy. Teraz delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem blachy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (połówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 137

jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka(...)białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika

Mania Gotowania
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 138

korzystam z nich w rożnych kombinacjach.  Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie.  Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej.  Dokonałam zmian kilku.  Małżona nie zachwyciło wcale, stwierdził, że tłuste... ja bym powiedziała maślane i wilgotne.  Mi smakowało. Placek z borówkami(...)pistacje Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy skórkę. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki z proszkiem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem i pistacjami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 107

słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń(...)cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na noc. Po całkowitym zastygnięciu ciasto udekorować polewą, cytryną i listkami melisy

Nie tylko w kuchni
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 188

ubiegłorocznym, sierpniowym numerze „Przepisów czytelników” znalazłam przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Właśnie ta szybkość przygotowania (15 minut + czas na pieczenie) skłoniła mnie do przetestowania przepisu, i ciasta.Ode mnie tylko dodam, ze składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Składniki:     - 200 g jogurtu naturalnego- 4 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ½ opakowania cukru wanilinowego  (dałam 1,5 łyżki cukru(...)jajka z cukrami ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodałam jogurt i olej, wymieszałam. Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Ciasto Nutella 298

ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu  się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie(...)śmietanfixy i łyżeczkę cukru wanilinowego (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Krem wykładamy na nasz spód z masą twarogową.  Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto szpinakowe z granatem 410

Ciasto z szpinakiem i dodatkiem granatu to wyjątkowe połączenie zarówno smakowe i jak i kolorystyczne. Z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Nam smakowało bardzo. Dodałam ciasto do konkursu w którym zostałam nagrodzona tabletem Lenovo i z tego też powodu moja radość jest ogromna. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4(...)strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić

Ala piecze i gotuje
Ekspresowe ciasto z owocami 178

bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców. Ekspresowe ciasto z owocami Składniki: 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ laski wanilii lub kilka kropel(...)masło oraz wanilię,  nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką. Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy jasne ciasto, następnie wylewamy część kakaową i za pomocą widelca delikatnie mieszamy kolory tak aby powstały asymetryczne wzory. Wierzch wyrównujemy

Mania Gotowania