ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:752/1309)

Zebra :) 146

Mamy... Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao(...)szklanka cukru) Jajka miksujemy ze słodzidłem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy

Zdrowie na języku :P
Sernik na zimno z brzoskwiniami 162

proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę.Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego

Mix smaku
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 146

Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka(...)przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.  Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa z kajmakiem 131

posypania foremki Wykonanie  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 214

jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam(...)waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek). Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada

Słodkie Przyjemności
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 154

dysponuję. Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane

Walijskie Pichcenie
Chlebek bananowy ze śliwkami 221

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
CIASTO Z KASZY MANNY 164

Ciasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe(...)przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną, a gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać 2. blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Ciasto polać polewą

Darcia w kuchni
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 141

Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam(...)mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą, jasną masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubitych jajek dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.  W tym czasie truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Straszne ciasto na Halloween 324

śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru   2 jajka   pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka   2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania(...)śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Pobite gary Barbary
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 217

kubek mąki TYP550 -pół kubka cukru -jedno żółtko -pół kostki masła Wszystkie składniki wyrabiamy do zbitego ciasta, formujemy walec, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Ciasto kroimy na siedem kawałków, z czego sześć z nich wałkujemy na pół cm grubość i umieszczamy w kokilkach wysmarowanych masłem. Nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze(...)obranych, dobrze zmielonych migdałów -35 gram cukru pudru -dwie łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie w formie kulki. Wkładamy

BaRepas
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 151

mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów(...)całe orzechy włoskie, siekamy je na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie

Be Fit Be Strong
Keks czekoladowy 188

jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski + film 117

Piernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm  na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)cukier. Podgrzewamy , stale mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą . Całość odstawiamy z ognia do wystudzenia . Do wystudzonej masy miodowej dodajemy mąkę , mleko, jajka, wsypujemy przyprawę do piernika , kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mieszadłami z miksera. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki

Smakowite Dania
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 105

owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic.. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 200 g masła lub margaryny 4 jajka kilka kropel olejku wanilinowego Dodatkowo owoce(...)puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto. Na wierzch  ułożyć owoce. Przygotować kruszonkę:  z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową 175

włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.   4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie(...)dnem. Polewa:5. Do rondelka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać ją na ogniu przez około 3-5 minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Udanych wypieków

Mała Cukierenka