ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:759/1309)

Tartaletki ze sliwkami i migdałami 165

lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką

Anioły w kuchni
pieczony omlet ze smażonymi jabłkami 151

trzy minuty ( jabłka mają się tylko zrumienić). Żaroodporne naczynie (może to być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .  Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato" 177

mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionym sosem - u mnie z pieczarkowym

Kto ugości moich gości?
Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 204

ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki(...)proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut

FitKot
Wiedeńskie kruche ciasteczka 129

proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać ekstrakt, zmiksować. Wsypać suche składniki (przesiane!) i ponownie zmiksować do połącznia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne kształty. Piec w 170 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe ciasto na winie - z jagodami 97

Dopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku. Zapraszam :) Składniki: 250 g mąki tortowej, 200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka(...)puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek

Nie tylko w kuchni
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 186

misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 100

składniki połączą się z sobą dodawać stopniowo mąkę i powoli wymieszać. Na powierzchni powinny powstać pęcherzyki powietrza wtedy jest masa jest gotowa.Jeśli zajdzie potrzeba należy dodać łyżkę bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami

Smaczne Potrawy
Kruche cytrynowe ciasteczka 139

1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle

Smaki Przyprawy i Kolory
Kosmiczne oczka 165

przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło lekko twardawe, cukier , cukier waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej części ciasta zrobić dwa wałeczki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik bałkański (na jogurcie bałkańskim) 200

Wszystkie pozostałe składniki (żółtka, proszek budyniowy, jogurt i olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
MUFFINKI MARMURKOWE A'LA ZWIERZACZKI 121

mokre czyli jajka, mleko, olej. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Następnie masę dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.  Do każdej nakładamy na zmianę ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy 20 minut

Walijskie Pichcenie
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 196

misce rozmieszaj „pasta madre” z wodą i zaczynem z pierwszego etapu. Dosyp przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania masy o jednolitej strukturze, ale mieszaj tak krótko, jak to możliwe. Odstaw pod przykryciem do fermentowania przez 20 - 24 godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp

Grahamka, weka i kajzerka
Z masą budyniową i śliwkami 106

szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić żółtka

Motylkowa Kuchnia
Paluszki ptysiowe 187

szczypta soli 4 jajka Dodatkowo: 1białko cukier Wykonanie: Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy je do rękawa z tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania