Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 281nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą
sama złodycz
Torcik tiramisu z wiśniami 215resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również
W kuchennym oknie Ewy
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 226wlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy
Moje domowe kucharzenie
ROLADA TRUSKAWKOWA 194oddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto
RAROSSA
Owocowy deser 243Często mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha Do przygotowania 6
Niezły Młynek
Kluski ziemniaczano-serowe 428które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne racuchy 276sól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier
Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 337obsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
Ala piecze i gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem 543żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu
Mechanik w kuchni
Migdałowo-kawowe brownies 193przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły
Mia Cucina Sofieta
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 235zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę
Symfonia Smaków
Muffinki Tiramisu 207miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka
Blondynka Gotuje
Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią 193mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic
Słodkości i nie tylko
C - Owocowe placuszki na maślance 218ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Amelka i deser z robalami - FILMIK 186Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki homogenizowane i dokładnie mieszamy. Ciasta kruszymy (najwygodniej przy użyciu urządzenia rozdrabniającego) i dodajemy pozostały serek homegeznizowany - mieszamy. Do miseczki, pudełka bądź innego naczynia wykładamy połowę masy ciemnej (ciasteczkowej), następnie połowę masy jasnej i ponownie masa ciemna i jasna. Całość posypujemy delikatnie kakao
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała