ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:769/1309)

Ciasto "Zośka" 642

mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe  Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy(...)dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy

Kuchnia u Bietki
Szarlotka po włosku 145

włoskie przysmaki.  Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy(...)puszystą, jasną i dość sztywną masę. (Potrwa to około 10 minut.) Ubijając, dodać masło. (Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".) Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka i resztę mąki. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 40 minut w 180 stopniach.   Ciasto ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Tureckie ciasto szpinakowe 159

Składniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć(...)wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka, cukier i zmiksować. Do masy szpinakowo -jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać i sok z cytryny. Miksować i dodawać olej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około 45 minut

O kuchni z uczuciem
Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami 182

Musiałam wykorzystać jogurt który mi pozostał więc postanowiłam upiec kolejne ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 315 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 ml jogurtu 200 ml oleju puszka brzoskwiń lub inne(...)owoce. Sposób wykonania. Całe jajka utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
Tradycyjna babka z lukrem 293

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.  Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła(...)czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy

Słodkości i nie tylko
Szybki piernik ze śliwkami 150

Fajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami zbliża się jesień, przypominają mi o tym śliwki i ich zapach. Ciasto oraz kawę podałam na  New Hollins Gold Porcelana Bogucice 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 500 g śliwek(...)miksując dodajemy po łyżce mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Cynamonowe ciasto z brzoskwiniami 110

grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem

My simple kitchen
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 312

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem samo dno (w oryginale potrzeba użyć 3-ch form o tej średnicy i każdy blat ciast piec osobno, ja jednak piekę cały spód na raz w jednej formie, wydłużając czas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni(...)ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Niezapowiedzini goście = ekspresowy tort. 463

375ml) 6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzch Jeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam masą krówkową. Przydusiłam drugim blatem. Żelatynę rozpuściłam w odrobinie gorącej wody. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, ostrożnie dodałam lekko stęgniętą, zimną żelatynę, ubiłam razem. Szybko wyłożyłam na ciasto. Posypałam chrupkami, wstawiłam do lodówki na min. 1,5 h. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Orzechowo czekoladowe ciasto z białek 359

"Muszę przyznać, że lubię mieć w lodówce niepotrzebne białka. Rzadko się to zdarza, zazwyczaj wykorzystuję jaja w całości, ale gdy już to następuje jestem szczęśliwa, bo

Słodkie Przyjemności
Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami 2763

Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Składniki (na formę 25 x 37 cm): ok. 20 sztuk śliwek 5 jajek 3 szklanki mąki szklanka cukru(...)Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek

Kulinarne Przeboje
Pączki pieczone z karmelem 142

szklanka mleka   3 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli 500 g mąki 4 łyżki oleju puszka masy karmelowej czekolada deserowa Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do niego cukier oraz resztę składników. Pamiętajcie aby jedno białko zostawić do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto aż  będzie elastyczne i  zacznie odrywać się od brzegów miski

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 237

warto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy(...)ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę

Ratunku obiad
kruche ciasteczka ze słoną nutą 158

proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-maślanej i energicznie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulę, podzielić ją na trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty (ja użyłam okrągłej

zabawa smakiem
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 121

krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę(...)roztopioną czekoladę, ponownie wymieszać.  Połowę masy przełożyć do tortownicy. Na niej ułożyć plastry banana, przykryć resztą masy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 35 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać. Po 5 minutach wyciągnąć formę z ciastem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania