ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:769/1309)

ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 176

szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin

Wypisz Wymaluj
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 140

łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Dodatkowo:   200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy(...)stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać.  3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Obłędny deser czekoladowy 116

mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe )  Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Składniki (poza wodą umieść w misie miksera i miksuj przez 2-3 minuty aż do połączenia składników). Dodaj wodę i miksuj przez kolejną minutę.  Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica o średnicy 23 cm). Piecz(...)gotującą wodą połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser: Na spodzie daj kropelkę truskawek, potem pokruszony kawałek ciasta, następnie 2 łyżeczki sosu czekoladowego (ciepłego). Następnie lody, truskawki, sos czekoladowy. Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Ciasto można upiec wcześniej i pokruszone podgrzać chwilkę w kuchence mikrofalowej. Smacznego

Wielki apetyt
smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 145

aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając ciasto piec w 200 C około

W Mojej Kuchni Lubię
Miękkie pierniczki 364

Zdjąć z ognia i dodać do masy 250 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.  Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało

Pasja Smaku
Szarlotka z pianką 212

podczas obróbki.  Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu(...)posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda

Kuchcik gotuje
Ciasto czekoladowo - kawowo - kokosowe 337

wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 190 stopniach(...)budyniowych ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i wystudzić. Złożenie ciasta:  Oba blaty cappuccino nasączyć ponczem. Na jeden wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć go wkładką kokosową. Rozprowadzić kolejną 1/3 porcję kremu. Nałożyć drugi blat cappuccino. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z cukinią 143

jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości 30 cm 300 g zielonej cukinii 300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa 3 czubate łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki(...)oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już

codojedzenia
Tarta z rabarbarem i bezą 139

Tarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)dodać zmielone migdały (lub orzechy) i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystko szybko palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około

UgotujmyTo.pl
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 280

odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z  cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 248

centymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można(...)biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt z 3 jajek: Z resztą składników postępujemy dokładnie tak samo, jak opisałam powyżej. Z tym, że biszkopt pieczemy w mniejszej formie, a masę możemy sobie przygotować w czasie, gdy duży biszkopt jest w piekarniku i później możemy już tylko zamienić blaszki. Krem owoce leśne: Owoce rozmrażamy i 1/2 całych owoców (pozostałe na razie

Ratunku obiad
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 197

razie, nie najlepiej. To też genialny pomysł na przemyt kaszy gryczanej. A także sposób na chandrę i smutek. Taka ilość czekolady w jednym wypieku nie zdarza się często. CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. /źródło: http://mariolabialolecka.com/?p=2082 ;/ 200g kaszy gryczanej 500ml wody 150g cukru trzcinowego 150g masła 200g gorzkiej czekolady 4 jajka szczypta soli 1/2 laski wanilii 100g mąki pszennej(...)dodaję sól, przestudzoną czekoladę z masłem i wydłubane z laski wanilii ziarenka. Miksuję razem  na jednolitą masę, a następnie dodaję przesianą mąkę. Również miksuję. Na samym końcu wrzucam pulpę z kaszy i cukru. Dokładnie miksuję. Batoniki drobno kroję, dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Na wierzchu umieszczam posiekaną

W kuchni Karmel-itki
,,Pistacjowa rozkosz” 80

Prezentuję Wam dziś ciasto intensywnie pistacjowe, mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten aromatyczny wypiek pistacjowy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego(...)nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę

Podróż w kulinaria
Klasyczna karpatka 350

przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą(...)momencie należy bardzo uważać, żeby masa się nie zważyła. WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na godzinę do lodówki. Możemy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam, bo karpatka i tak jest już wystarczająco słodka :)). Kroimy w kwadraty i podajemy. Smacznego!  UWAGI:  Ciasto można upiec na raz na blaszce 40x30

My Culinary Art
Szarlotka na cieście kruchym 203

śmietany; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać(...)wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez dwie minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik należy nagrzać do 180 o C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania