ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:776/1309)

Kluski ziemniaczano-serowe 368

które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne racuchy 215

sól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie:   Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier

Ala piecze i gotuje
Tort schwarcwaldzki 266

obsypania Przygotowanie:  Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około

Ala piecze i gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem 476

żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu

Mechanik w kuchni
Migdałowo-kawowe brownies 138

przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało.  Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły

Mia Cucina Sofieta
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 181

zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę

Symfonia Smaków
Muffinki Tiramisu 141

miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka

Blondynka Gotuje
Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią 127

mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy  łyżka cukru pudru Białka ubic na sztywna masę. Żółtka utrzec z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyc z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzac masło i wylewac partiami ciasto. Smażyc do zarumienienia ( uważac aby masło sie nie przypalało ) Ubic śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnic ubitą śmietaną i ozdobic

Słodkości i nie tylko
C - Owocowe placuszki na maślance 157

ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Amelka i deser z robalami - FILMIK 122

Banany rozdrabniamy widelcem, badź przy użyciu urządzenia rozdrabniającego, dodajemy dwa serki homogenizowane i dokładnie mieszamy. Ciasta kruszymy (najwygodniej przy użyciu  urządzenia rozdrabniającego) i dodajemy pozostały serek homegeznizowany - mieszamy. Do miseczki, pudełka bądź innego naczynia  wykładamy połowę masy ciemnej (ciasteczkowej), następnie połowę masy jasnej i ponownie masa ciemna i jasna. Całość posypujemy delikatnie kakao

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami 438

dowolnych owoców cukier puder do oprószenia  Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami: Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania bardzo puszystej masy. Następnie, nie przestając ucierać stopniowo dodajemy po jednym jajku (za każdym wbiciem jajka dość długo

Słodka Strona
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 172

pszenną chlebową oraz mąkę razową i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę zakrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce, w temperaturze pokojowej. Dobrze przefermentowany leaven powinien unosić się na wodzie - zróbcie test - do miseczki nalejcie wodę i dodajcie łyżkę leaven - jeśli unosi się na powierzchni wody możecie robić ciasto właściwe, jeśli nie - potrzebuje jeszcze czasu na dalszą fermentację. Ciasto właściwe

Plate of Joy
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 131

żywiole :) Wczoraj miałam przed sobą wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego(...)jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Kaszak 210

łyżki mleka. Ponadto: małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie). Przygotowanie: Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę herbatników. Mleko zagotować z masłem (margaryną) i cukrami ( dość często mieszać). Gdy się mleko zagotuje powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, ściągnąć z palnika lub na bardzo wolnym ogniu pozostawić(...)masa jest już jednolita, wylać ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę herbatników. Przygotować polewę: Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem pudrem i mlekiem. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić

W kuchni u Moniki
Pączki 225

Przepis zdecydowanie do wielokrotnego użytku :)! Wypróbujcie bo naprawdę warto!!!PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka(...)łyżką cukru, jogurtem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę! Połączyć utarte żółtka z mąką, wyrośniętymi drożdżami, resztą letniego mleka, solą i alkoholem. Dobrze wyrobić! Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto zrobi się puszyste. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania