ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:781/1309)

PIERNIK SUŁTAŃSKI 233

kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci

RAROSSA
Ciasto piernikowe z rabarbarem 173

jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna ,  Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g(...)Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć

Codzienne Gotowanie
Ciasto z truskawkami 238

wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę(...)proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy

Poezja smaku
Torta Caprese 202

bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.    Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową 176

powoli po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser. Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie olej, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy wlewamy ciasto. Na wierzch

Słodkie okruszki
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 165

wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą

Słodkie Przyjemności
CIASTO MARCHEWKOWE. 313

torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak... Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło:  Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej(...)korzennej) ewentualnie  garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienką strużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjami do ciasta, dokładnie mieszkając. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnie rozprowadzam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Pyszny murzynek 192

ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać.  Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.  Piec w 180 stop. przez 30 minut  Polewa:  Margarynę roztopić w rondelku.  Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować.  Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy.  Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką cukierkową. (function

Kuchnia Danusi
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 234

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche

Przepisy i porady kulinarne
ciasto bananowe 162

widelca na puree i mieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem 149

Dodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru(...)różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 4 łodygi rabarbaru 100 g masy marcepanowej Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt

Mienta blog
Babka łaciata 371

ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę do babki

Oryginalny smak
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 202

serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka(...)tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym w smaku sosem, dobrze jest więc dodać jakiś pikantny element do środka. Moje wczorajsze quiche smakowało naprawdę fantastycznie i chociaż już po małym kawałku człowiek czuł się

Kuchnia Prezydentowej
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 369

Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami ).  Arachidowe brownies z orzechami włoskimi PRZEPIS {forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"} Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min. Składniki 2/3 szkl. mąki(...)stopniowo mieszanką z mąki i kakao (z pkt. 1). Wrzucić orzechy, opcjonalnie żurawinę i kawałki czekolady. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min. Patyczek powinien być suchy (może przylgnąć do niego trochę okruchów). Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffinki z kawałkami czekolady 177

ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej.   Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski ;D I oczywiście musiałam spróbować(...)mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego tabliczka czekolady Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

W kuchni bez szafek
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 443

dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt(...)wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo

Malinowe Pocałunki