pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu
Praktyczna plwszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g gorzkiej(...)masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto
Kolizje Smakówłatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak: Składniki: 400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta) ¾ kostki świeżych drożdży szczypta cukru 100 ml oleju 4 cebule 2 ząbki czosnku 200 g młodego szpinaku lub rukoli 125 g sera mozzarella(...)łyżeczkę soli, szczyptę cukru i olej i połączyć na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy
Moja smaczna kuchniaznajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;) Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące, bananowe i karmelowe, pycha! Kiedyś robiłam chlebek bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1,5 łyżeczk proszku do pieczenia(...)pieczenia, cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy. Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami goji. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy Przepisownikużyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów lub składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego gęstego serka homogenizowanego(...)następnie wlewamy przygotowaną masę. Wyrównujemy brzegi, a następnie umieszczamy w lodówce do stężenia. Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu (zamiast 500 ml wody można dodać 400 ml). Odkładamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Gdy sernik stężeje wykładamy na jego wierzch owoce i zalewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretką. Dalej studzimy do momentu całkowitego zastygnięcia ciasta. Moje posty
Słodka StronaZaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj
Z butelką mleczka w tlemożna kupić tonę naczyń i tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka(...)razem z cukrem i cukrem pudrem na w miarę jednolitą i puszystą masę. Jeśli użyjecie zbyt twardego, Wasz mikser Wam o tym powie, wyłamując sobie trzepaczki… Są sytuacje, kiedy musi być miękko… Dosypujecie oba rodzaje mąki i miksujecie jeszcze kilka minut, aż wyrobi się ciasto. Okrągłą albo kwadratową foremkę wykładacie papierem do pieczenia, na papier wykładacie ciasto
GRUBY WAŁEKSłówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka
Pychotkaaateż, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do rondelka(...)ekstrakt waniliowy, miksujemy, a następnie dolewamy mleko z cukrem - ciągle miksując.Gdy masa będzie mniej więcej wymieszana, dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek
Słodkie Przyjemnościobserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne. Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow piec. Jego troska okazala sie daremna(...)smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia. Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase. Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem, zapakowac w worek
Przysmaki Karolkiciasto marchewkowe z mąki kokosowej z twarożkiem cynamonowym i rodzynkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~czubata łyżka mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam! :o) ~jajko ~100-150ml mleka sojowego ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~średnia marchewka starta na średnich oczkach tarki (ok. 90g) Wymieszać mąki, dodać proszek i cukier/stevi(...)ponownie wymieszać. Dodać marchewkę, jajko i mleko, wymieszać. Przełożyć masę do kokilki i piec ok. 30-40 minut w 190*C. Ostudzić i przeciąć na pół. ~100-150 kremowego serka/mielonego twarożku ~cynamon ~cukier/stevia ~20g rodzynków Twarożek wymieszać z cynamonem i dosłodzić do smaku. Posmarować nim jedną połowę ciasta, przykryć drugą połową i posmarować wierzch resztą twarożku. Posypać rodzynkami. Smacznego
breakfast of dreamsmąki, proszek do pieczenia i kakao (wszystko przesiać przez sito) i za pomocą łyżki delikatnie połączyć składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180. Przygotowane ciasto wylać na formę do pieczenia i piec około 20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy). Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku i poczekać, aż ostygnie. W międzyczasie(...)mleko w proszku. Miksować tak długo, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Zwykłe mleko zagotować z cukrem Przygotować krem - zmiksować masło, z ostudzonym mlekiem z cukrem oraz mlekiem w proszku Biszkopt przekroić na dwie części i spód nasączyć kawą zbożową. Następnie wyłożyć cały mleczny krem i przykryć drugą połówką ciasta czekoladowego. Całość polać polewą czekoladową (w rondelku podgrzać śmietanę
Ugotowaćnastępny. Gotowe trójkąty z farszem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z resztą ciasta i farszu. Samosy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wszystkie składniki sosu bazyliowo- miętowego miksuję w malakserze na gładką masę. Gotowe samosy podaję od razu po upieczeniu z sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamasa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem
Przepisy i porady kulinarne