pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone. * Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Masa: 1 l śmietany 4-5 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan-fix 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa owoce: brzoskwinie
Salonik smakówmikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne
VioletoweKucharzenieŻółtko i jajko ucieramy z cukrem. Margarynę topimy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem
Kuchnia w czekoladziepieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj. Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę. Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut
Zdrowie na języku :Pmusi być koniecznie miękka, czyli mieć temperaturę pokojową, inaczej przy ubijaniu jej z cukrem nie wyjdzie nam puszysta masa. Czyli zaczynamy od ubicia margaryny z cukrem. Dodajemy następnie jajko i dalej ubijamy. Dosypujemy suche składniki i możemy już mieszać łyżką. Ciasto nie powinno się kleić, ale będzie mokre. Oddzielamy małe porcje i formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć
Karczma Honoriettypieprz - sól Przygotowanie pesto: Orzeszki prażymy i studzimy. Miksujemy razem orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka
Życie zamknięte w smakumasła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 50 dag mąki 80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenietruskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Wysokie, nie za słodkie ciasto , doskonałe na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam! ;) Składniki: Ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 1,5 łyżki kakao 100 g masła Limonkowa masa serowa: 500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej
Nastoletnie Wypiekanieproszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 brzoskwinie. Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i jogurt grecki (w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przelewamy ciasto na blaszkę (20cmx20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Pieczemy ok. 45 minut
Aga w kuchniWykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym
Kulinarne przygody Gatitynagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka wlewamy śmietankę i mleko, które następnie gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy
Kuchenne Wariacjejajko miksujemy razem. Dodajemy stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut
chili & sugarkoniec na 2-3 minuty zwiększam prędkość (do czwórki), by wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około
Moje Qulinaria