więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 200 g masła 160 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat waniliowy(...)składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać świeże lub rozmrożone truskawki i wymieszać . Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę, masło i cukier
Na słodko lub wytrawniePierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g ziemniaków;300 g serka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz;1 łyżka(...)serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek
Gospodyni MiejskaBABECZKI KAKAOWE Z SEREM I POLEWĄ KARMELOWĄ. Te babeczki to pyszne połączenie ciasta kakaowego i sera . składniki suche : 2 filiżanki mąki 1/3 filiżanki kakao 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)misce mikserem na niskich obrotach wymieszaj , jajka, masło i cukier ,na biały krem .dodaj mleko. Następnie małymi partiami dodawaj składniki suche nadal mieszając. Do malutkich papilotek nakładaj po łyżce ciasta na wierzch po łyżeczce serka. Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Wierzch posmarować karmelem i udekorować według uznania
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :) Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka(...)wykładamy ciemną masą, dokładnie dociskamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki. Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki. Wkładamy ciasto do lodówki
Smakuje zdrowoNastępnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy
Domowy Smak Jedzeniawyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia(...)Wiklinowy koszyk rozrostowy , który otrzymałam od sklepu E-maka.pl , służy do wyrastania bochenków okrągłych o masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę
CookYourselfmamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej(...)kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w 170C. Wierzch: Espresso (gorące) wymieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać do śmietany. Wymieszać. Śmietanę rozprowadzić na upieczone ciasto i równo rozsmarować. Wstawić ponownie do piekarnika
CookYourselfBabeczki są doskonałym połączeniem szybkości przygotowania, możliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu(...)granicą, bo babeczki urosną, a my nie chcemy, żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej
sama złodyczDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy
W kuchennym oknie Ewydobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja 25 dag cukru 8 dag czekolady mlecznej 1/4 szklanka mleka(...)płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić
Apetyczna babeczkaSkładniki: (tortownica o średnicy 22-26 cm) Spód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół
KreatywnePinymiejscu. Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak
Walijskie PichcenieBiszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując
Kulinarny karnet ChristopheraWstyd się przyznać, ale wylizałam bardzo dokładnie miskę, chociaż wiem, że nie powinnam - w końcu były tam surowe jajka. W oryginalnym przepisie na blogu Cooking for Emily , ciasto było pieczone z formie 20 - 24 cm. Ja piekłam w 18 cm oraz drugie w małej formie na tartaletki. Mniejszą formę wyjęłam po około 30 minutach(...)połączyć z masą orzechowo - żółtkową. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Formę wyłożyć papierem. Posmarować odrobiną masła i posypać dno cukrem. Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Położyć na dnie formy, na cukrze. Na wierzch wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na około 40 - 50 minut, do suchego patyczka
Sto kolorów kuchniNa zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki . Sernik przypadł nam do
Kulinarne przygody GatitySpód: 130 g masła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki
kolorowotorcikowojednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze
Moje domowe kucharzenie