pieczenia250 ml mlekaWykonanie:masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.Mieszając dodawać po 1 jajku.Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,na końcu dodawać porcjami mleko.Ciasto powinno być gęstepo 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto. 3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki
Apetyczna babeczkasezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy(...)pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać płatkami
Mała Cukierenkamasła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą nabiału (ale mogą jajka). Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta.” Nr 2/2015 Składniki: 500 – 700 g malin 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 8 łyżek wody 16 łyżek oleju 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i olej nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniKolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do nagrzanego
Słodka Kraina Wypiekówdużą pizzę Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów(...)Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz. Ja moją pizzę robiłam w sobotę, dlatego zaczyn nastawiłam w piątek przed pracą. Zaczyn po 12 godz. 2. Zabieramy się za ciasto właściwe , ja zrobiłam to w piątek po powrocie z pracy. W dużej misce wymieszaj mąkę
Chilli Czosnek i OliwaKarnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jeszcze. Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć
Weekendy w domu i ogrodziewody jest za dużo, ale zapewniam iż zarówno ziarna jak i mąka ją wchłoną. Ciasto przekładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych bardzo delikatnie olejem lub oliwą (gdy używamy form metalowych, muszą być dokładnie wysmarowane olejem i wysypane otrębami lub mąką). Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu(...)czas się wydłuża. Jednak nigdy nie wyrastał mi chleb dłużej niż 8,5h (wtedy miałam jednak zakwas taki kilku tygodniowy). Przeważnie jest to ok. 4,5 - 6,5h. Gdy ciasto wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220*C, zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C i pieczemy chlebki ok.55-60 minut na termoobiegu. U mnie jest to 60 minut
Smaczne ZdroweJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach
mojewypiekiinietylkojeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać stopniowo do masła. Po zmiksowaniu dodać mleko a na końcu czekoladę. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach około 25 minut
Moja Galeria Smakunieskończoność próbować nowych smaków, twaróg jest na tyle neutralny, że z dodatkami można naprawę szaleć do woli. Chałwa i śliwki? Połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie warte grzechu - ciasto wyszło pyszne! Spód: 250 g herbatników 1/3 kostki masła Sernik: 400 g twarogu półtłustego 200 g śmietany 18% 3 jajka budyń śmietankowy 150 g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru Wierzch(...)miksujemy ze sobą. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajka, które przelewamy do masy serowej. Chałwę rozdziubujemy widelcem (można też zmiksować, ale takie większe kawałeczki dają ciekawszą moim zdaniem konsystencję) i całość mieszamy ze sobą. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Śliwki kroimy w talarki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego
sama złodyczciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy jest zimne, wyjmujemy je z tortownicy, przy czym najpierw objeżdżamy boki ciasta nożem (by się nie połamało), a następnie otwieramy tortownicę, odrywamy ciasto z papieru i wkładamy go z powrotem na spód tortownicy, którą zamykamy. Ptasie mleczko: 400ml śmietany kremówki (30%) 1 niebieska galaretka 1 łyżeczka żelatyny + niebieski barwnik Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy(...)wygładzamy, przy czym pozostawiamy około 1/5 masy w pojemniku, na gwiazdę. Do pozostawionej masy wlewamy kilka kropli barwnika, by gwiazda była widoczniejsza, po czym przekładamy ją do szprycy lub woreczka i rysujemy gwiazdę. Moja gwiazda miała 3 warstwy, bo chciałam ją trochę uwypuklić :) Następnie ciasto pozostawiamy na około pół godziny w zimnym pomieszczeniu, by ptasie mleczko dobrze się zsiadło
Smakowy Rajporzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy
Zainspirowana w kuchniBardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY(...)brzoskwiń soku przygotować galaretkę. Ostudzić i dodać ją do masy owocowej. Uruchomić blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie
Passions hobbies life