ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:802/1309)

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 192

wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki  cebuli. Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 132

czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką

Wyprawy kulinarne
Kluski z kaszy manny 248

manną. Jeśli chcemy podać kluski na słodko to w tym momencie dodajemy jeszcze łyżkę cukru. Gdy uzyskamy jednorodną masę dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy je za pomocą dwóch łyżek: na jedną łyżę nabieramy ciasto a drugą oddzielamy i "spychamy" do wody ilość odpowiednią na jedną kluskę. Po chwili kluski wypływają na powierzchnię

prawdziwe jedzenie
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 159

szklanki płatków owsianych garść rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płatki owsiane (masa musi być zwarta, ale nie twarda), proszek do pieczenia, rodzynki. Wszystko mieszam dokładnie. Na blasze układam papier do pieczenia, porcjami na nim ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 12 - 15 minut w 160 stopniach (muszą się ładnie zezłocić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Panie proszą Panów 126

skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę, cały czas miksując. Gotową masę przełożyłam na wystudzony

bastalena
Mleczne ciasteczka podwójnie czekoladowe 239

mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady.   Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady.  Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec

Z miłości do słodkości
Tort urodzinowy 97

dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.  Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.  Duży blat biszkoptowy

Magiczne Życie Marty
Pierniczki prawie jak Alpejskie 587

czasie do białek dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam

Blondynka Gotuje
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 205

mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego

Monia miesza i gotuje
Marchewkowe muffinki bez cukru 138

Oczarowana ciastem marchewkowym mamy mojego chłopaka postanowiłam zrobić muffinki marchewkowe. Okazało się to świetnym pomysłem bo nigdy u mnie w domu nie jadło się ciasta marchewkowego więc babeczki zrobiły furorę! Zniknęły szybciej niż się spodziewałam, a musiałam ich bronić bardzo zawzięcie żeby choć trochę się uchowało "na później".  Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła(...)Blachę wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Sos serowy: 100 g masła 100 gram serka topionego naturalnego bądź śmietankowego pół szklanki cukru pudru Serek i masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, a następnie robotem ręcznym lub blenderem miksujemy na gładką masę (tak aby nie było grudek

Jedzeniomania
Ciasto bananowe 329

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.     SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut

Pyry na Gaz
Ciasto szpinakowe z czereśniami 108

Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Ciasto wymieszać z czereśniami. Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury

królestwo garów
Keks biszkoptowy 135

wsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam  do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć jajka

apetytnapieczenie
Rolada z wiśniami i masą śmietanową . 130

szklanki mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao  2 łyżki  oleju   1 łyżeczka proszku do pieczenia  Blaszka duża piekarnikowa  Masa śmietanowa : 660  ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny 1 słoiczek dżemu z wiśniami  1 szklanka wiśni z kompotu Do dekoracji : 1 wafelek Grzesiek(...)pianę  , stopniowo dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 109

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)dodajemy sól. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałą łyżką cukru na białą i puszystą masę jak na kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut

KuchcikoweLove