ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:800/1309)

Bardzo kruche ciastka z marmoladą 707

ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem

Szefowa kuchni
Muffinki z powidłami śliwkowymi 180

rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni

Kolizje Smaków
Muffinki z Nutellą i M&M's 125

ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi M&M's. Pieczemy w temperaturze 170 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Walentynkowy tort serce 153

gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy

W poszukiwaniu inspiracji
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 179

nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać - dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki

Basia w kuchni
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 132

miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki z porem i mozzarellą 315

dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Kroimy por w drobne paseczki, a mozzarelle w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy całość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Silikonowe lub metalowe foremki (wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą) wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy

Ciastkozercy
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 233

Kresto Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec

Ala piecze i gotuje
Marcepanowe skrzaty. 128

jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki i noski figurek ,które zanurzamy

Kulinarny karnet Christophera
Kokosanki 185

łączymy z wiórkami kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy  kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut

My Culinary Art
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem 165

stopionego masła  2 jajka 1. Banany obierz i ugnieść z sokiem z cytryny na gładką masę. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, banany, cynamon, imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb

Apetyczna babeczka
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 161

dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy po kilka minut z każdej strony aż się ładnie

Smaczne Zdrowe
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 196

wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki  cebuli. Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 133

czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania