zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm):200 g masłaszklanka wodypół szklanki(...)następnie delikatnie ubite białka połączyć z masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę a na wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Smacznego Post Murzynek kokosowy z wiśniami pojawił się poraz
UgotujmyTo.plkostki masła 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać(...)Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować na blasze i piec ok 30 min w 200°C do zrumienienia Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden
Ciasteczkowy Potwórprzygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje studzenie gorących placków - muszą być zupełnie zimne, żeby nie rozpuścić śmietany. Największą trudność sprawiło mi wybranie dla niego odpowiedniej kategorii na blogu.Jeśli chcecie upiec ciasto normalnych rozmiarów - wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy cztery i upiec w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm.Torcik brownie (bez czekolady)Składniki:(na 2 formy o średnicy(...)rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką na jednolitą masę. Wsypać mąkę, wymieszać.Masę przełożyć do nasmarowanych masłem form.Piec w 180 st. C. 10-12 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać.Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas ucierałam Gdy masa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach 22x19 cm Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis
Proste PotrawyDzisiaj uraczymy Was ciastem z kuchni meksykańskiej. Torta de cielo – bo tak to ciasto się nazywa – jest bardzo smaczne i aromatyczne. Zapewniamy, że ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom migdałów Składniki: - 175 g całych migdałów w skórkach - 225 g miękkiego masła - 200 g cukru - 3 jajka - 180 g mąki - szczypta soli - 1 łyżeczka olejku migdałowego - 1 łyżeczka olejku(...)miksera wrzucamy masło z cukrem i ubijamy na gładką, puszystą masę. W między czasie migdały wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kaszkę. Gdy masło z cukrem mamy ubite dodajemy po 1 jajku, migdały oraz olejki i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Kuchenne Wariacjeostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość(...)mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie mokry.Studzimy w formie. Przygotowanie kremu.Do miski wrzucamy
Słodkie Przyjemnościdodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę. Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka. Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki. Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy pozostałe(...)Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera. Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera
Luźna Kuchniazagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy(...)ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzykaczasem bywa ze mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki . Składniki: 160 g masła; 4 jajka; 180 g gorzkiej czekolady; 1,25 szklanki cukru; 1 łyżka kawy(...)czekoladę z masłem. Formę 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 o C. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Gotowe brownies ma być mokre (dlatego patyczek może być oblepiony, ale ma nie być na nim surowego ciasta). Ciasto po upieczeniu wygląda "zakalcowato", ale takie ma być
In my kitchenbardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce żeby jesienią lub zimą powrócić do tego letniego przepisu. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm (lub 21 cm wtedy ciasto będzie wyższe) : WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!! 5 jaj osobno żółtka i białka 200g cukru pudru 200g miękkiego masła 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 cytryna(...)składanki się połączą. Dodać aromat, skórkę z cytryny, wymieszać. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać połowę soku z cytryny, wymieszać. Dodać resztę mąki i soku z cytryny, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch
cucinarecukier i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do podgrzanej masy dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać roztrzepane widelcem jajko, oraz przez sito przelać alkohol z szafranem, nitki dobrze wycisnąć. Składniki połączyć. 4. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą
Apetyczna babeczkaniewiele czasu... Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :) Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian. Składniki: 250 g marchewki 1 jabłko 3 łyżki soku z cytryny 250 g masła 180 g cukru 100 g miodu(...)miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu
My simple kitchenciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów 90g kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe(...)Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i zblendować na gładką masę. Do daktyli dodać banany, jajka, kawę, ekstrakt waniliowy, olej i jeszcze raz zmiksować. Na końcu dodać kakao wymieszane z migdałami i proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Blacha: tortownica o średnicy 24cm
Mania Wypiekaniaciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery
Moje pyszne gotowaniepolecam wszystkim niedowiarkom :) Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej, ale mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon... Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem ;) Marwitkowe ciasto marchewkowe 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki(...)tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z ksylitolem na puszystą masę, dodać olej i krótko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać starte marchewki, mielone orzechy, miód, mleko i wymieszać. W osobnej misce zmieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodawać stopniowo po łyżce do ciasta, mieszając na wolnych obrotach miksera. Wylać przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem
FitKot