ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem(...)musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kwadraciki tzw. łazanki, zostawiamy aby lekko podeschły. Gdy nie mamy ochoty na ręczne przygotowanie klusek, można kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:) Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecam Składniki : 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki ) 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół(...)robotem ) Teraz dodawać po kolei mąkę ; cynamon , kakao , proszek do pieczenia i sodę - ucierać Do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy Jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy Pieczemy około 40 - 60 min . w temp. 180 stopni C Moje ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min. NIE dajemy dyni WIĘCEJ niż w przepisie ! Jeśli
Proste PotrawyOstatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak(...)być też owoce z kompotu- u mnie były drylowane wiśnie. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 35min w temp. 160 st.C. Po ostudzeniu posypać
Maślane ciasteczkowilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, na prędce kiedy goście już w progu. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 175 g masła 175 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego
Made By Mom And Sonciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)wrzącą wodą, miska nie powinna dotykać do wody). Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce
królestwo garówmalakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa
Kto ugości moich gości?dodać do jajek, oleju, cukrów i rózgą dobrze roztrzepać wsypać wiórki kokosowe i wymieszać z masą jogurtową wsypać 3 kubeczki mąki, proszek i wymieszać nie za długo do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dno wsypać garść porzeczek i dodać trochę ciasta na ciasto rozsypać część porzeczek - dać część ciasta - dać znowu część porzeczek, ciasto i resztę porzeczek
W Mojej Kuchni LubięCiasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić. Mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady... i nie tylko.Brownie wzorowane na przepisie Nigelli Lawson. Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Składniki:165 g masła + 1 łyżka85 g czekolady gorzkiej85 g czekolady mlecznej3 jajkaniepełna szklanka(...)dokładnie wymieszać.Dno formy ok. 20 x 26 cm wyłożyć pergaminem, boki wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się
Słodka StronaTego życzę wszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem(...)przełożenia. 1 szklankę mleka miksujemy z obiema mąkami, cukrami i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy. Zmiksowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny. "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt
Piekę, bo lubięwilgotne ciacho z jabłkiem, tak jabłkiem gdyż tylko jedno duże jabłko dałam, lekko kwaskowe bardzo dobrze zrównoważyło słodycz ciasta. Na pewno podstawa to tak jak w większości przepisów na ciasta z jogurtu (tkz. "kubeczkowe" ) to pokojowa temperatura produktów które będziemy używać. Zapraszam ! Składniki na formę keksową 3 jajka jogurt naturalny 150 gr jedno spore jabłko najlepiej kwaskowe aromat waniliowy(...)powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt oraz olej i na najniższych obrotach miksujemy przez krótką chwile miksujemy tylko do połączenia się składników. 2. Keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem, przelewamy ciasto, układamy pokrojone jabłko i pieczemy około
Gotowanie...to proste !Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)długo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Tak powstałą masę, wylać wyłożone w formie ciastka i wyrównać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody (do połowy wysokości formy). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 90 minut. Po upieczeniu od razu
Kuchnia w opałachciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :) Składniki na blachę 25 cm x 30 cm: ciasto 0,5 kg śliwek 2 duże jajka 125 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)Miękkie masło utrzeć ze zwykłym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (około kilkanaście minut). Następnie wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Delikatnie składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około
Ugotowaćpołączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka
Świat Ciastawymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34. Składniki: 7 paczek ( 100ng) herbatników petit beurre 1,5 puszki ( 600g) kajmaku Składniki na masę budyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej(...)wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach. Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników. Przygotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać stopniowo do gotującego
Na słodko lub wytrawniedokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestygnięcia. Ubijając mascarpone, po trochu dodawać czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, dodać wiórki i miksować do połączenia
W poszukiwaniu inspiracji