ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:797/1309)

Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 188

nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł(...)mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem

SMYKWKUCHNI
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 145

typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony  jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć-  również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać.  Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy(...)ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone 150 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć

Moniki Smakołyki
Ciasto z dynią i bakaliami 164

Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp do dyni to koniecznie wypróbujcie ten przepis.Ciasto z dynią i bakaliamiSkładniki:2 szklanki drobno startej dyni1 niepełna szklanka oleju rzepakowego3 szklanki mąki3 jajka1 szklanka cukru1 szklanka bakalii2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa(...)dynię i wszystko dobrze wymieszać. 2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.Smacznego Źródło: znalezione w jakiejś gazecie…  Post Ciasto z dynią i bakaliami pojawił się

UgotujmyTo.pl
Murzynek z malinami na oleju 365

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju

UgotujmyTo.pl
Curd z mandarynek 113

cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.W razie potrzeby przetrzeć przez sitko.Ostudzić.Przechowywać w słoiczku w lodówce do 7 dni.Smacznego!Ten jest bez masła, taki odchudzony. Z pełną premedytacją wybrałam właśnie taką wersję - ciasto jest wystarczająco słodkie i tłuste, curd może być nieco lżejszy. Według mnie smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 169

dniu mojego święta, chociaż nie utożsamiam się z nim specjalnie, ale jakaś wymówka być musi, zrobiłem sobie i pozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody(...)cukrem pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru

BaRepas
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2913

jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka(...)masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić

Wanilia i Kardamon
Wegański tort z malinami 183

wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez

greenscarf
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 177

misce, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody, dodajemy ostygnięte siemię lniane i dokładnie całość mieszamy mikserem. Mieszamy do uzyskania masy o gęstości budyniu. Pozostawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy ciasto do wyrastania. Po ok godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra

Naturalna Kuchnia
Filety drobiowe w cieście z migdałami 186

Filety z kurczaka czyścimy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką, jakiem (masa ma być gęsta), płatkami migdałów, olejkiem migdałowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście, wrzucamy na głęboki olej. Smażymy do zrumienienia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 141

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek

Pychotkaaa
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 317

ciasto skierowany jest głównie do osób, które zmagają się różnymi alergiami. Zatem ciasto jest bez jajek, bez glutenu, jeśli użyjemy mleka roślinnego to również bez laktozy. Jest to również wypiek wegański. Chciałabym rzecz, że jest to ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością(...)piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:)) 3/4 łyżeczka sody skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem

Mango Papaja
Ciasto z makiem na biszkopcie 254

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji

Darcia w kuchni
placuszki z płatków owsianych 162

płatków dodajemy  mąkę,  cukier, proszek do pieczenia, zsiadłe mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie, trzy minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wkładamy  na patelnię i formujemy z niego placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim

Miód i pieprz
Babka duo w polewie czekoladowej 121

czekoladowa   kwiatki dekoracyjne .....   Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem

Camilla w kuchni
deser z 3 skladników 119

czas mieszając. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wysoką formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i przelać do niej masę. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, i trzymać ciasto w piekarniku jeszcze 15 minut , ab y nie straciło puszystej konsystencji.Studzic przy uchylonych drzwiczkach.Po wystygnięciu można dodatkowo udekorować

w mojej kuchni
Tort śmietanowo - truskawkowy. 144

układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu i układałam kolejne warstwy. Nastepnego dnia tort dekorujemy zostawioną masą i świeżymi truskawkami. Boki obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.                Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche babeczki z kremem i owocami 123

temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce.  Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta

Kuchnia w czekoladzie
Tort bakaliowy na białkach 209

smaku kokosowym Ponadto: 1 słoiczek dżemu ananasowego  1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka: I- posiekane

Kuchnia w czekoladzie
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 175

łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników. Dodajcie jeszcze odcedzoną i lekko odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę.   Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha

Karo in the Kitchen
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady 142

gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 2 żółtka Przygotowanie spodu: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim formę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia. Składniki na masę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej

Życie zamknięte w smaku
Muffiny "Ciasteczkowy Potwór" 131

drugiej łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie).  Ciasto nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Dodatkowo: Dowolna masa ( u mnie tym razem akurat była gotowa masa śmietankowa Dr.Oetkera barwnik niebieski ciasteczka "Pieguski" śmietankowe draże odrobina brązowej

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z czerwonymi porzeczkami 167

kwaśna, więc do piany można dodać więcej cukru, jak w przepisie, który teraz podam.   Składniki: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej + szczypta soli 2 żółtka 1/2 paczki masła (100 gram) 5 dag cukru. Wszystkie składniki dokładnie ugnieść na jednolitą masę i schować do lodówki na 30 minut.  Następnie wylepić formę. Podpiec na złoty kolor w temperaturze

tojestpyszne.blogspot.com
Czekoladowe ciasto owocowe 135

sól, zamieszaj.  Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie zamieszaj do momentu całkowitego połączenia i uzyskania gładkiego ciasta. Wlej rozpuszczony olej kokosowy, który powinien łatwo połączyć się z resztą składników. Na koniec dorzuć plasterki owoców i delikatnie wmieszaj w czekoladową masę

Roślinna - blog wegański
Kruche ciasteczka korzenne 187

jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do masy. Ponownie ucierać do połączenia w jednolitą masę, można też wyrabiać je rękoma, ale będzie się kleić. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 1-2 godziny (ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić). P wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość

Jemy Pijemy
Owsianek mak beza-cytryna 141

czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia 4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników 5.  Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem(...)połączył się z masą. 5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód. Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa. Ostudzić. Bezę makową nakładać na ciasto owsiane posmarowane powidłami śliwkowymi Bita śmietana

KreatywnePiny
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 163

majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 45 minut w temp 200 stopni. Smacznego

upichcona
Lawa czekoladowa 116

Czekoladę i masło rozpuść w oddzielnych naczyniach. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodaje czekoladę a następnie masło. Foremki wysmaruj masłem i wysyp kakao( należy postukać w boki kokilki i zsypać nadmiar kakao). Ciasto nalej do form do 2/3 ich wysokości i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni

Wielki apetyt
Słodkie babeczki 158

proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem  oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Crêpes – francuskie naleśniki 100

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń

Pink Envelope
Babka szafranowo – cytrynowa 378

szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać

Oryginalny smak
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 117

Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut

Pełny talerz
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 232

Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka

Pełny talerz
Muffinki z truskawkami 103

pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć.   5. Rozgrzać piekarnik do 180C. 6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć truskawki. 7. Przygotowane muffinki piec około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już suche. 8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Janek Tym i ciasteczka 200

gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy

les mirabelles
Kopytka 237

wodzie w mundurkach. Gdy już będą gotowe ostawiamy je do ostygnięcia. Obieramy i ugniatamy na gładką masę, dodajemy sól, 1 jajko i stopniowo mąkę (sama nie wiem ile jej dodałam, to już raczej zależy od ziemniaków) ważne by ugniatać ciasto tak aby nie przylepiało się do rąk :D Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem

ClauditteMissCooking
Babka advokatowo- krówkowa 222

delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą

Krakowskie smaki Ani
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami 164

sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy

Pyry na Gaz
Piegusek 322

kostka)  margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub  migdałowy) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą  mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać  mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 148

pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie (można rozwałkować) na dnie i bokach przygotowanego naczynia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika   i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się lekko zarumieni. Składniki na masę omletową: 5 jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju 1 łyżka suszonej

Na słodko lub wytrawnie
BABKA POMARAŃCZOWA 91

ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, oraz mleko i dżem, delikatnie miksować do połączenie składników. Masę przelać do wysmarowanej formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ze śmietanką

Kuchnia w opałach
Eklerki z kawowym budyniem 190

garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki w dowolnym kształcie (u mnie ok. 10x2 cm) na blaszkę wyłożoną

My Culinary Art
Dietetyczne pełnoziarniste pierogi z soczewicą i .... :) 148

tajemniczy składnik? To kiełbaska curry Polsoja ! Zestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopieściły całość. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian :) Składniki na ciasto: - 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam "Basi" z pełnego przemiału) - 100 ml gorącej wody - sól Składniki łączymy ze sobą

Zdrowie na języku :P
Miodowe muffinki owsiane z bakaliami :) 124

Odstaw.  Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę.  Gotowe ciasto przelej do muffinek (najlepiej silikonowych). Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Biscotti z suszonymi owocami 160

drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut

Słodkie Przyjemności
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 707

ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej wodzie. Na środku każdego ciastka robimy palcem

Szefowa kuchni
Muffinki z powidłami śliwkowymi 180

rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni

Kolizje Smaków
Muffinki z Nutellą i M&M's 125

ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi M&M's. Pieczemy w temperaturze 170 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Walentynkowy tort serce 153

gładką masę. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania