ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:782/1309)

Muffinki z kawałkami czekolady 177

ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej.   Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski ;D I oczywiście musiałam spróbować(...)mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego tabliczka czekolady Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

W kuchni bez szafek
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 443

dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt(...)wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo

Malinowe Pocałunki
Ciasto bardzo czekoladowe z chili 153

Położyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się do roboty.  Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne(...)łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia.  Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką jak puch bitą śmietaną

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 211

może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka(...)każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. źródło

FitKot
Magiczne ciasto – Lubelskie pieczenie po raz I !!! 93

przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao 100 g posiekanych orzechów - u mnie migdały 0,5 l mleka 6 łyżek mąki pszennej Do dzieła - a raczej czarowania ;-)!!! Czekoladę, margarynę i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając aż powstanie gładka masa - studzimy. W tym czasie ubijamy żółtka(...)koniec dodajemy pianę ubitą z białek - delikatnie łączymy z masą żółtkowo-czekoladową. Całość wylewamy do formy ok 28 cm średnicy i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - u mnie od góry delikatnie zaczęło się przypalać więc przykryłam je folią aluminiowa i tak się dopiekało ;-). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto powinno się rozdzielić w trakcie

sierotka maRysia w kuchni
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 158

razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i każdą część umieszczamy

Marder&Marder Manufacture
Stefania 165

sodą. Dodać kawałeczki zimnego masła i siekać nożem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i miód. Zagnieść na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce min. 30 min. Gotowe ciasto podzielić na równe części. Ilość zależy od upodobań. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdą część osobno ok 13-15 minut w 180 stopniach. Po uzyskaniu złotego koloru chłodzić(...)Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki masła, mleka, cukru i kakao Oczywiście można użyć innej dowolnej kombinacji lub gotowca. To tylko szczegół. Gdy jesteśmy zbyt leniwi na zabawę w pieczenie ciasta, spokojnie możemy użyć herbatników

Karczma Honorietty
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 133

Dzień trzeci mojego pierogowego szaleństwa. Jak zrobić ciasto na pierogi zapewne już doskonale wiecie, dlatego szybko przechodzę do kolejnej propozycji farszu. Myślę, że ta propozycja przekona nawet tych, co twierdzą, iż nie lubią szpinaku. Dzień(...)przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną

Kuchnia w opałach
Sernik dyniowy z Anią 190

poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest długa, i będę ją wcielać w życie, dopóki dynia zupełnie(...)najprościej będzie to zastąpić żelatyną. Dałam dziesięć listków, i myślałam, że mam sernik z głowy.Jakieś było moje zdziwienie, gdy następnego dnia okazało się, że wszystko nadal pływa! Masa, owszem, była bardzo rzadka, ale żeby aż tak...? Niewiele myśląc, rozpuściłam kolejnych dziesięć listków, wylałam masę z tortownicy, wymieszałam z żelatyną, wlałam z powrotem - i do lodówki. Uff... Udało się. Sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 173

dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy(...)pozostałą 1/3 cukru. Białka muszą być doskonale ubite( aż błyszczące). Ubite białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut

Mia Cucina Sofieta
Tortille zapiekane z serkiem i figami 199

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku

Stare Gary
Prawdziwa włoska pizza 242

gotujemy około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na bok.3. To jest moment, w którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło.4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto

My Culinary Art
Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem 2765

ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć. 4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia. Krem: 1. W niewielkim garnku z podwójnym dnem wymieszaj żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem. 2. Do masy dodaj nasionka wyskrobane z wanilii i pustą laskę. 3. Podgrzewaj krem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ucierane ciasto z owocami na maślance i oleju 286

przepis lub wymyślam całkiem inny. Tym razem zaczerpnęłam inspirację z innego bloga. Upiekłam ciasto na bazie maślanki i oleju o smaku masła, który otrzymałam do testowania od Złoto polskie . Ciasto wyszło pulchne, delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia(...)mnie maliny i jeżyny). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą mąkę oraz świeżo startą skórkę z całej cytryny. Dodać olej oraz maślankę. Całość dokładnie utrzeć. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Równomiernie

Z miłości do słodkości