ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:783/1309)

Figowe brownie, zdrowe odżywianie i "Karolina odNOWA" Karoliny i Macieja Szaciłło 147

prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło naszego sumienia i nie będzie dręczyło uporczywymi wyrzutami sumienia! Figowe brownie! Ciasto zrobione z suszonych owoców, orzechów i gorzkiej czekolady! Samo zdrowie! A kiedy brownie jest dobrze schłodzone smakuje jak najlepsze pralinki! Pycha! Przepis pochodzi z książki, do której mamy ostatnio słabość. Wiele słyszeliśmy(...)kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona mieszamy ją z olejem oraz ze zmiksowanymi figami. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś czas temu

Plate of Joy
Makowczyki 167

mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi trójkątów. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej. Zaplatamy węższe paseczki i przekładamy na blaszkę z papierem

Maminek kulinarny
Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. 102

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)olejem. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika

Nie tylko w kuchni
Babka z kremowym serkiem 116

Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C około 1 godziny Po wystudzeniu ciasto

O kuchni z uczuciem
Przepis na ciasto kruche z amoniakiem. 219

Ciasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)przynieść do ciepłego miejsca na godzinę lub dwie przed wyrabianiem.Następnie zagnieść na jednolitą masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche

Przepisy i porady kulinarne
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 133

Babeczki powstały poprzez modyfikację przepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą . Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów.  Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja u żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut.  Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem

Mania Gotowania
PIERNIK SUŁTAŃSKI 225

kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci

RAROSSA
Ciasto piernikowe z rabarbarem 162

jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!  Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się:  Panna Malwinna ,  Bartek ,  Gin ,  Sianko ,  Justinka ,  Zuzia  i  Mops . Składniki : 150g(...)Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć

Codzienne Gotowanie
Ciasto z truskawkami 220

wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę(...)proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto możemy (ale nie musimy) posypać kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy

Poezja smaku
Torta Caprese 190

bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.    Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką. Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową 146

powoli po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser. Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie olej, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy wlewamy ciasto. Na wierzch

Słodkie okruszki
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 156

wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą

Słodkie Przyjemności
CIASTO MARCHEWKOWE. 307

torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak... Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem na moment, kiedy znów będę mogła pstrykać lustrzanką. CIASTO MARCHEWKOWE. źródło:  Niebo na talerzu. blaszka 21x21 cm - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie) - 200 ml oleju (np.słonecznikowego)  - ok. 300 g startej i odciśniętej(...)korzennej) ewentualnie  garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienką strużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjami do ciasta, dokładnie mieszkając. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i dokładnie rozprowadzam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Pyszny murzynek 181

ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać.  Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.  Piec w 180 stop. przez 30 minut  Polewa:  Margarynę roztopić w rondelku.  Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować.  Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy.  Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką cukierkową. (function

Kuchnia Danusi
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 222

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche

Przepisy i porady kulinarne