ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:675/1309)

Ciasto migdałowe bez mąki 234

migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który(...)zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem. Nie dodałam, że przepis

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 151

mleka, 2 jajka, 60 g masła, 160 g masła, 1 jajko do smarowania ciasta, 700 g śliwek (u mnie węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce

królestwo garów
Niby mały szwedzki torcik... 199

soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty. Ja po wyjęciu chwilkę ostudziłam, okroiłam brzegi, posypałam zwykłym cukrem z wierzchu (jakieś pół łyżeczki), odwróciłam do góry nogami i zdjęłam pergamin(...)żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto

les mirabelles
Chlebek bananowy 177

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)jogurtem, miodem oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można

Bullio
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 271

blendera lub malaksera. Oczywiście jajka rozbijamy, a banana obieramy ze skórki. Miksujemy wszystko razem około 2-3 minut na najwyższych obrotach – masa początkowo będzie lejąca i rzadka. Odstawiamy ją na 5-10 minut do zgęstnienia. Za konsystencję ciasta odpowiedzialne są płatki owsiane. Trzeba je przy miksowaniu jak najbardziej rozdrobnić, a później na chwilę odstawić żeby zmielone płatki zdążyły nasiąknąć mieszanką

Karo in the Kitchen
Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries 231

chłodne miejsce. W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą

karmelowy
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4299

smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru(...)stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z żurawiną 287

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC

Mała Cukierenka
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 445

większym naczyniu,gdyż śmietana zwiększy swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto cytrynowo-kokosowe 178

otarta z 1/2 dużej cytryny cukier puder do posypania Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Do ciepłego jeszcze masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy przez 3-4 minuty, aż masa stanie się biała i błyszcząca. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się z masłem

Gotowanie moimi oczami
Sernik mój dyniowy 189

kakao i jajko i proszek do pieczenia. W małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 225

rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 163

Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu. ----------- Podobne: Pasteis

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe ciasteczka 228

cynamon, kardamon i sól. Mieszamy widelcem. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka Lego 248

żółtko mieszamy z cukrem. Nie wyrzucamy białka – będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej

Ciastkozercy
Torcik kokosowy 229

szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut.  Po upieczeniu upuścić w formie z wysokości kolan, wystudzić, przekroić

Cakes By Kejt
pieczony w piekarniku omlet brzoskwiniowy 215

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Babka limonkowo-jogurtowa 157

łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut  w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową

cucinare
Pieczony omlet z brzoskwiniami 163

mąkę, mleko, całość mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Formę (może to być pokrywa od brytfanki) smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy pokrojone cząstki owoców, całość mieszamy i wlewamy do formy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej

Miód i pieprz
Ciasto kakaowe z cukinią 167

mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 215

maki pszennej szklanka mąki żytniej żółtko   Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się

AZgotuj!
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 189

cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania

Food Square
Jajka zapiekane w cieście francuskim 173

ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!    Źródło przepisu: Piece

Moja Galeria Smaku
Tiramisu z malinami 341

dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z masą truskawkową 214

proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła

Salonik smaków
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 167

łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł(...)oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody

Mania Wypiekania
Ciasteczka z syropem klonowym 168

sól przesiać do miski. W drugiej (dużej) misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość

Mania Wypiekania
.842. jaglanka w ricottcie 140

tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne :) Robiłam kiedyś coś podobnego, ale zamiast

breakfast of dreams
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 201

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido

chili & sugar
Chleb Dukana III 192

szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy już). Ciekawostką tego przepisu jest to, że nie dajemy w ogóle płynów

Marder&Marder Manufacture
Tarta z wężymordem 151

rozbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, śmietanę i mleko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Jak się ciasto podpiecze to wyjmujemy je z piekarnika i  układamy na nim paski skorzonery i boczek. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.  Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze

Marder&Marder Manufacture
Babka piaskowa z majonezem 233

dodając po jednym żółtku i po trosze cukru. Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 194

mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze

Mango Papaja
Otrębowe placuszki z truskawkami 180

ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki cappucino w kremowej czapeczce 191

drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy

Kulinarna Patilogia
Sernik a'la kukułka 183

budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze ok 30-40 min. W razie konieczności wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 192

ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest  10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Mi jak zwykle pomaga mój kuchenny pomocnik. Następnie schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą wykrawaczki

Wielki apetyt
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 290

inaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania