ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:669/1309)

Jagodowiec 117

ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem  do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką. Na całe ciasto posypać jagodami. Piec w 170 stop.przez

Kuchnia Danusi
Śliwkowiec 116

masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone

Kuchnia Danusi
Muffinki "Mikołaj w zaspie" 130

piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu garść rodzynekDodatkowo:500 ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukruczerwona masa cukrowabiała masa cukrowaczarna masa cukrowaZapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu(...)koniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić.W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1). Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy

Świat Ciasta
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 143

czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej.   To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej(...)Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko.   Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze

Na słodko lub wytrawnie
Klasyczny biszkopt na roladę 161

stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj

MamaOskarka
Czekoladowy biszkopt na roladę 101

stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj

MamaOskarka
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 222

BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3  łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru(...)godziny. WYKONANIE POLEWY: Podgrzewamy śmietanę, wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy kakao, trzymamy na ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Halo! Nie podjadamy!!! :) Na wystudzony dolny blat biszkoptowy wykładamy schłodzoną masę serową. Posypujemy owocami. Nakładamy blat numer 2, oblewamy polewą. W tortownicy wkładamy do lodówki. Zdecydowanie musi w niej postać. /Sernik kroimy nożem moczonym we wrzątku. Jeśli jakimś cudem, on przeżyje

Wypisz Wymaluj
łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym... 141

opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy w piekarniku postawić

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piaskowo - cytrynowa 263

pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto

Niezły Młynek
Ciasto Cygan. 142

rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Francucka tarta rabarbarowa 136

pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody.  Szybko zagnieść ciasto.  Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Przygotować krem.  Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii.  W misce ubić żółtka  z mąkami i cukrem, aż powstanie jasna masa.  Nie przerywają ubijania powoli wlewać gorące mleko (mleko ma się(...)zrobić prze sitko).  Postawić na średnim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.  Przelać do czystej miski i nakryć folią przezroczystą tak, aby nie powstał kożuch.  Odstawić do wystudzenia na minimum 1 godzinę (maksymalnie 2 dni). Wyjąć ciasto z lodówki i ogrzać.  Rozwałkować na grubość ok 1 - 2 mm i wymiary nieco większe

Sto kolorów kuchni
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 297

cytryny Przygotowanie: D aktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać

głodny alergik
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 128

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut

kolorowotorcikowo
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 131

połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki(...)Dodać skórkę z cytryny. W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu

CookYourself
Murzynek z serem i kokosem 144

sera - 200 g wiórków kokosowych - budyń śmietankowy Wykonanie: Ciasto- 3 białka ubić na pianę,a 3 żółtka utrzeć z szklanką cukru. Masło roztopić i wystudzić.Cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia  oraz kakao połączyć najpierw z żółtkami i masłem, a na koniec z  ubitą pianą. Masa serowa- ser,3 żółtka(...)szklanki cukru pudru i budyń wrzucić do  miski i ubić mikserem na jednolitą masę. Masa kokosowa-  3 białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch układać w szachownicę na przemian raz ser raz kokos. Piec

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania